Belföld

“Ne írd alá Pali bácsi!” – tüntetés a Sándor-palotánál

Körülbelül 200-an tüntettek csütörtök este a Sándor-palotánál, hogy arra kérjék a köztársasági elnököt: ne írja alá az új alkotmányt.

A szervezők – mivel Schmitt Pál Csehországban van – cseh nyelvre is lefordították követelésüket. A több demonstrációt lebonyolító “Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért” csoport csütörtök estére, a Sándor-palotához szervezett újabb tüntetést. A rendezvényen körülbelül 200-an gyűltek össze, köztük legalább két tucat civil szervezet, mozgalom képviseltette magát. Képviselőik egy-egy mondatot olvastak fel arról, hogy ez miért nem az ő alkotmányuk. A végén mindegyikük hozzáfűzte: ne írd alá Pali bácsi! A szervezők azt mondták, mivel a köztársasági elnök Csehországba ment, cseh nyelve is lefordították kérésüket. Ezt fel is olvasták a tüntetők előtt.

A rendezvényen egyébként részt vett Bárdos Deák Ágnes előadóművész is, aki a 80-as évek ellenzéki dalait énekelte. A nóták mind a diktatúráról, a cenzuráról és a félelemkeltésről szóltak.

A csoport úgy látja, az új alaptörvény megbontja az államszervezet demokratikus működését biztosító fékek és ellensúlyok rendszerét. Ha a köztársasági elnök aláírja az alkotmányt, ő lesz az első, aki meg is sérti azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik