Belföld

Újabb pert nyert Pécs a vízmű ügyben

Az LB szerint önmagában a Tettye Forrásház bejegyzése nem okoz jogsérelmet a Pécsi Vízműnek.

A felülvizsgáló Legfelsőbb Bíróság (LB) egyetértett a korábban eljáró két bírói fórum döntésével: a Tettye Forrásház Zrt. megalapítása önmagában nem sérti a Pécsi Vízművek Zrt. érdekeit, mivel a Tettye Forrásház cégjegyzékből való törlése nem állítaná vissza a felmondott szolgáltatási szerződést – közölte az LB kedden az MTI-vel.

A pert a francia érdekeltségű Pécsi Vízművek Zrt. indította a Tettye Forrásház Zrt. ellen. A perindítással a Pécsi Vízművek azt kívánta elérni, hogy a bíróság állapítsa meg: a Tettye Forrásház alapítása jogellenesen történt, és intézkedjen annak a cégjegyzékből való törléséről, vagy tiltsa el a pécsi közművek működtetésétől.

Az ügy előzményre az volt, hogy a Pécsi Vízművek Zrt.-nek a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával, és a Városüzemelési Rt.-vel 2020. december 31-ig fennálló szerződését 2009 szeptemberében ez utóbbiak felmondták. A Pécsi Vízművek Zrt. részére biztosított üzemeltetési jogot, az ugyanebben az időben alapított – az önkormányzat egyszemélyes tulajdonában álló részvénytársaságnak – a Tettye Forrásháznak adták át. A felek között emiatt több per is indult, ezek egyik vonulata volt a szóban forgó jogvita.

Az első fokú bíróság a Pécsi Vízművek keresetét elutasította, ezt a döntést a másodfokú bíróság is helybenhagyta. Mindkét ítéletben a bíróságok arra a következtetésre jutottak, hogy a Pécsi Vízműveknek a Tettye Forrásház alapítása érvénytelenségének megállapításához nem fűződik jogilag értékelhető érdeke, ezért a Tettye Forrásház cégjegyzékből való törlését sem kérheti.

Az LB egyetértett ezzel a jogi állásponttal. Kifejtette: amennyiben a Tettye Forrásházat törölnék is a cégjegyzékből, vagy a bíróságok azt állapítanák meg, hogy az adott tevékenység folytatására nem jogosult, ez sem eredményezné, hogy a felmondott szerződés a Pécsi Vízművek javára visszaállítható lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik