Belföld

Rétvári: hasznos munkáért jár mostantól a segély

Az államtitkár szerint a társadalom tagjai fokozott együttműködésre vannak kényszerítve: ez a nemzeti együttműködés.

Nem elvesz szociális jogokat az új alkotmány, hanem szimmetrikus viszonyt hoz létre az állam és polgára között azzal, hogy nem jár mostantól alanyi jogon a segély – mondta a Hírszerzőnek Rétvári Bence. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint az ellenzékkel való együttműködést az alkotmányozásban az ellenzéki pártok napi politikai érdeke írta felül.

Tavasszal és nyáron, vélhetően a parlament rendkívüli ülésszakában, illetve ősszel hozzák meg azt a körülbelül három tucat törvényt, ami az új alkotmány működőképességéhez szükséges. Az igazán alapvető kérdéseket a mostani alkotmány eldöntötte, a továbbiakban az ágazati szabályokat kell megalkotni, hogy hogyan lesz mondjuk kétszáz fős parlamentünk – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár szerint ez az első alkotmány az egész Európai Unióban, ami a közösség alapjogi chartájának szellemiségére épült, és szerinte ezt a részt más országok is átveszik majd. Az elsődleges alapjogok tekintetében nincs változás, a szociális jogok esetében az eddiginél szimmetrikusabb viszony jött létre: az állam ad segélyt, de érte a közösség számára hasznos munkát írhat elő a munkaképeseknek; vagyis a pénz nem alanyi jogon jár majd.

A szülők nevelik a gyerekeket, de a felnőttől elvárható, hogy a szülei eltartásához is hozzájáruljon. Ez a nemzeti együttműködés: a társadalom tagjai fokozott együttműködésre vannak kényszerítve.

AJÁNLOTT LINK:

Nem jár alanyi jogon a segély, ez (is) a nemzeti együttműködés (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik