Belföld

Mesélő gasztronómia – Rózsa és hibiszkusz

A történet húsz évvel ezelőtt Ázsiában kezdődött, amikor a virágok a konyhában is teret hódítottak, hozzájárulva az ételek élvezetének új dimenziójához. Egy francia szakács pedig meghonosította a szokatlan, ugyanakkor mesébe illő és varázslatos új ízeket a hagyományos étkezési kultúrában.


Mesélő gasztronómia – Rózsa és hibiszkusz 1

Pierre Hermé francia cukrászvirtuóz bizonyára fülig szerelmes lehetett, amikor a mára világhírűvé vált Ispahan sorozatát kreálta. Talán rózsaszínűben látta a világot, lebegő hangulatban szárnyalhatott a fantáziája. Az Ispahan a málna, licsi és rózsa kombinációját jelenti, amely olyan nőies, érzéki íz trilógia, hogy más magyarázata nemigen lehet rá, ha férfi ilyet alkot. A történet szerint az íz még abban az időszakban született, amikor Pierre Hermé a neves párizsi Ladurée főcukrásza volt, itt azonban egyáltalán nem volt keletje, egész keveset adtak el az Ispahan kreációkból.

Ennek ellenére nem szüntette meg, mert annyira meg volt győződve az ízek harmóniájáról, és érezte, hogy a közönség előbb-utóbb értékelni fogja. Így is lett: amikor saját üzletet nyitott, hamarosan az ehető virágos étel lett a leghíresebb, legkeresettebb és legtöbbet másolt terméke. A macaron (kultikus francia habcsókos desszertfalat) formáción túl, az Isapahan sorozat tizenhárom féle változatban létezik, a minyontól, a poharas krémen át egészen a dzsemig. Az Ispahan a világon egyike azoknak az íz – kombinációknak, amelyek virág által váltak világhírűvé.

Feltételezné az ember, hogy virágokkal nők dolgoznak – legyen az a kertben, vagy a konyhában, a nemzetközi gasztro -világ azonban rácáfol erre a hiedelemre. Az ehető virágok kimondottan népszerűek a séfek körében, akik nemcsak dekorációnak használják, hanem ízüket is próbálják beépíteni kompozícióikba. Levendula, hibiszkusz, kamilla, borágó, rózsa, narancsvirág, pitypang, ibolya – a vidám, színes és illatos virágok ma már nemcsak a kertészetek dolgozóit foglalkoztatják, hanem a szakácsokat is. Többnyire szárított, fagyasztott, néha friss állapotban jelennek meg és a legegyszerűbb ételt is különlegessé varázsolják. Szerelmesen vagy anélkül.

Mesélő gasztronómia – Rózsa és hibiszkusz 2

Vadhibiszkusz – távoli tájak csodája

A Waldorf Catering étlapjának egyik ékköve ez a különleges, kézzel szüretelt ausztrál gyümölcs, amely nemcsak dekoráció: finom, édes, málnás ízével ehető virágként kínál gasztronómiai élményt. Eddig szokványosnak tűnő ételeknek új ruhát kölcsönözhetünk a vadhibiszkusz csodálatos formájával és intenzív színével. Sós íz-világú fogásokat pikánsan különlegessé, desszerteket édesen varázslatossá teszi. A virág felhasználásának ezernyi módozata, például a márványsajtos almás hibiszkusz-kosár, a vadhibiszkusz öntettel fényezett roséra sült kacsamell vagy akár a vadhibiszkuszos pezsgőzselé is a Waldorf Catering chefjeinek kreativitását és szakértelmét dicséri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik