Belföld

Madártani egyesület: vegyék vissza Rodics Katalint

A természetvédő szakembert állítólag azért akarják kirúgni, mert nyilvánosságra került Semjén Zsolt levele a védett állatfajok levadászhatóságáról.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) azt kéri, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium vonja vissza Rodics Katalin, a tárca főosztályvezető-helyettese leváltásáról szóló döntését. Az MME szerint a 24 éves szakmai múlttal rendelkező szakember eltávolítását nem magyarázhatja semmilyen ésszerű indok. A Független Hírügynökség információi szerint Rodics Katalin áthelyezési procedúrája már elkezdődött, az első szerződést már alá is írta az érintett és a minisztérium. Úgy tudni, a szakember a minisztérium berkeiben marad, a Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél kapott állást.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt: négy természetvédő szervezet szerint Rodics Katalin főosztályvezető-helyettesnek a Semjén-ügy miatt kellett távoznia posztjáról, azért, mert kiszivárgott a miniszterelnök-helyettes kezdeményezése, miszerint az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként védett fajok vadászhatóvá tételét kezdeményezte.

A felvetésre a tárca hétfőn azt a választ adta, hogy nincs összefüggés aközött, hogy Rodics Katalinnak, a vidékfejlesztési tárca egyik főosztályvezető-helyettesének távoznia kellett posztjáról és annak, hogy kiszivárgott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászattal kapcsolatos levele – állítja a Miniszterelnökség és a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az érintett főosztály – azaz a Biodiverzitás és Génmegőrzési főosztály – helyettes vezetője Körösi Levente lett.

Az MME keddi közleményében ugyanakkor megnyugvással fogadta, hogy Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára – a BirdLife International hazai rendezvényén, melyen 42 ország vett részt – egyértelműen kinyilvánította, hogy nincs a tárca napirendjén a védett állatfajok státuszának megváltoztatása és vadászhatóvá tétele. A szervezet úgy véli, a hazai természetvédelem még egy csapást nem tudna elviselni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik