Belföld

LMP: stabilitás megszorításokkal?

Az LMP azt tudakolja, mely költségvetési tételeket érinti az úgynevezett stabilitási tartalékképzés. Az ellenzéki párt képviselői ez ügyben írásbeli kérdést intéztek Réthelyi Miklóshoz.

Kaufer Virág sajtótájékoztatóján, amelyet Scheiring Gáborral közösen tartott, a tartalékképzést olyan zárolásnak minősítette, amit szerinte a köznyelv csak második Orbán-csomagként emleget.

Kijelentette, hogy azért kell milliárdokat zárolni, mert a kormány az idei évre tervezett költségvetési hiány felét már “felélte”. Hozzátette, hogy a kabinet viszont nem árulja el, honnan kíván pénzt elvonni. Kaufer Virág azt mondta, a megszorítások és a zárolások nemcsak a szolgáltatásokhoz való hozzáféréseket érintik, de munkahelyek megszűnését is jelenthetik.

Scheiring Gábor közölte, hogy amíg a kormány “az alkotmánnyal saját magát ünnepelteti, addig látjuk, hogy nagyon komolyan az emberek bőrére menő megszorításokat tervez”, amelyeknek a konkrétumairól hallgat.

A képviselő szerint az országnak viszont nem megszorításokra lenne szüksége, hanem arra, hogy “befektessünk az emberbe”, hogy a munkahelyteremtésre, az oktatásra, az egészségügyre több pénzt áldozzanak. Hangot adott annak a véleményének, hogy a kabinet viszont az elhibázott adópolitikájával lyukakat ütött a költségvetésen és most ezt próbálja betömni. Ez a kormány gyakorlatilag az összes eddigi kormánynál brutálisabb megszorításokra készül – hangzott el. ” Ezzel felülmúlja az IMF-et, felülmúlja Bokros Lajost, felülmúl minden elvárást, amit a neokonzervatív közgazdászok megfogalmaztak a korábbi kormányokkal szemben” – jelentette ki.

A két képviselő a sajtótájékoztató végén egy körülbelül tíz méter hosszú papírlapot terített ki a minisztérium előtt. Ezen a kérdés, illetve a költségvetés Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetében felsorolt tételek szerepeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik