Belföld

Bántalmazhatták a gyerekeket a Cseppkő Gyermekotthonban

Az ombudsman vizsgálata a durva verbális agressziót és a fizikai bántalmazást sem zárja ki.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a vizsgálat nyomán kérte a nemzeti erőforrás minisztertől a gyermekvédelmi törvény felülvizsgálatát, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójának pedig javasolta, hogy vegyenek fel újabb szakembereket az otthonba.

Szabó Máté ombudsman 2009-ben egy panasz alapján indított vizsgálatot az intézményben. Nemrég újra felmerült, hogy sérülhetnek az otthonban a gyermeki jogok, ezért a biztos utóvizsgálatot rendelt el. Az ombudsman munkatársai helyszíni vizsgálatot tartottak, munkájukat azonban hátráltatta, hogy csak késve, többszöri kérés után kapták meg azokat az adatokat, névsorokat, amelyeket kértek – olvasható az ombudsmani hivatal keddi közleményében.

Az utóvizsgálaton megállapították, hogy a 2010. októberi vezetőváltás után az otthonban nőtt a fluktuáció, vagyis a dolgozók mozgása. A pszichológusok az időbeosztásuk miatt kevesebbet foglalkoznak a gyerekekkel. Egyes szakemberek durván beszéltek a bentlakókkal, sőt, a fizikai bántalmazás gyanúja is felmerült. Feltárták még azt, hogy a csoportok jelentős részében nem látni az összetartozást, a gyermekek közötti agresszió nem csökkent, a vezetői kontroll nem megfelelő, a szabadidő szervezetlen. Jobb lett ugyanakkor az étel, de továbbra is kevés a zöldség és a gyümölcs, a reggeli és a vacsora pedig sokszor gyenge, egysíkú.

Az ombudsman azért kérte a nemzeti erőforrás minisztertől a gyermekvédelmi törvény felülvizsgálatát, mert abban a gyermekotthoni csoportokkal kapcsolatos bizonyos rendelkezések szerinte nem egyértelműek. Szabó Máté a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójának pedig azt javasolta: vizsgálják meg, bővíthető-e a szakemberek létszáma az otthonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik