Belföld

Tölgyessy: a közjogi berendezkedés válsága jön

A politológus szerint gyökeresen megváltozik a '89-ben kialakult helyzet, mivel az összes ellenzéki párt tagadja az új alkotmányt.

Tölgyessy Péter szerint az új alkotmány elfogadásával az évek óta tartó társadalmi válság mostantól kiterjed a közjogi berendezkedésre is.

A politológus hétfőn – az alkotmány parlamenti elfogadásának napján tartott – előadásában úgy vélekedett: az 1989 óta meglévő közjogi berendezkedéssel szemben nem lépett fel, és nem helyezte rajta kívül magát egyetlen komoly politikai erő sem, de ez a helyzet most gyökeresen megváltozik, mivel az összes ellenzéki párt tagadja az új alkotmányt.

A két évtizede helyreállított magyar alkotmányosság állapota és az orbáni alaptörvény címmel tartott előadásában Tölgyessy Péter úgy fogalmazott: Magyarország nem megnyugváshoz jut, hanem új területen folyatódik a politikai küzdelem.

Véleménye szerint az új alaptörvényben kétszáz felett van a vitatható pontok száma. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a preambulum “archaikus jobboldali kollektivista világnézetet” rögzít, ahogyan azt is, hogy a dokumentum szerint Magyarországon a jogfolytonosság a német megszállással megszakadt, és 1990-től, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától él újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik