Belföld

Lázár: minden magyar büszke lehet az új alkotmányra

Minden magyar választópolgár megkapja az alaptörvény szövegét - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

A Fidesz frakcióvezetője szerint minden magyar büszke lehet az Országgyűlésben hétfőn elfogadott új alkotmányra, amely 2012. január 1-jén lép hatályba.

Lázár János a parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatóján – utalva a nemzeti konzultációra – úgy fogalmazott: valószínűleg még nem született olyan törvény Magyarországon, amelyről több mint nyolcmillió választót kérdeztek volna meg.

A politikus kérdésre szólt arról is, hogy minden magyar választópolgárnak meg kell kapnia az alkotmány teljes szövegét.

Az elfogadott alaptörvényből kiemelte: garantálja a gazdasági biztonságot, megvédi a nemzeti vagyont, megteremti a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás feltételeit, megakadályozza a politikai szereplőket abban, hogy választási kampányok közeledtével felrúgják a jó gazda gondosságának követelményét, biztosítja a szolidaritást, valódi elismerést, támogatást biztosít a gyermeket vállaló családok számára, kiemelten foglalkozik a közbiztonság kérdésével, világosan kimondja az állam erőszak-monopóliumát, és egy új munkakultúrát érvényesít.

Az állami erőszak-monopóliummal összefüggő kérdésre a politikus kifejtette: tudomása szerint még a héten megtárgyalja a kormány azokat a jogszabálytervezeteket, amelyek “világos és egyértelmű” viszonyokat fognak eredményezni, és megoldják a hajdúhadházihoz hasonló problémákat. “Fiktív, nyilvánvalóan fenyegető jelleggel fellépő, polgárőrruhába bújt csoportoknak nincs szerepük” abban, hogy rendet tegyenek – jelentette ki Lázár János, majd hozzátette: a Fidesz-frakció nevében a leghatározottabban elítéli azt az akciót, “amellyel káoszt próbál teremteni a hatalom megszerzése érdekében a Jobbik Magyarországon”.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferencnek “érdemes lenne egy kicsit elvonulnia pihenni”, mert a gondolataiból az látszik, elfáradt. Ezt kérdésre válaszolva mondta, hogy a volt kormányfő szombaton a Magyar Demokratikus Charta tüntetésén arról beszélt, a jobboldali szavazókat tiszteletben tartják, de a pártpolitikai megrendelést teljesítő ügyészeknek és közszolgálati újságíróknak “nem bocsátanak meg”.

Sólyom László volt köztársasági elnök alkotmányozással kapcsolatos kritikájára a frakcióvezető úgy reagált: a nemzet egységének korábbi megtestesítőjétől elvárható lett volna, hogy először Magyarországon ismertesse az álláspontját. Egészen megdöbbentő és sajátos, hogy külföldi sajtóorgánumból kellett megismerni a volt államfő kritikáját – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik