Belföld

Vona Hajdúhadházáról üzent Orbánnak

Ezren gyűltek össze a hajdúhadházi vásártéren, ahová a Jobbik a demonstrációt hirdette.

Nem sokkal öt óra után megkezdődött a Jobbik demonstrációja Hajdúhadházon. Beszédet mondott Sneider Tamás, a párt alelnöke, és ugyancsak szólni készült Vona Gábor pártelnök és Rubi Gergely, a Jobbik hajdúhadházi országgyűlési képviselője is.

Nem sokkal vasárnap este hat óra után rendbontás nélkül véget ért a hajdúhadházi sportpályán a keresztény evangelizációs rendezvény, amelyet az Evangéliumi Pünkösdi Közösség Országos Cigánymissziója tartott. A program végén a gyülekezet egyik lelkipásztora, Lakatos Jenő arra kért mindenkit, hogy békében, szeretettel menjen haza.

Egyszerre mintegy négyszázan lehettek a hajdúhadházi sportpályán az evangelizációs rendezvényen, a nap folyamán természetesen cserélődött a közönség, a rendezvényen a becslések szerint összesen nyolcszázan vettek részt. Bernát Bálint, a Hajdú-Bihar Megyei Cigány Kisebbségi Önkormánytzat alelnöke elmondta: a helyszínen megjelent és forgatott napközben a Barikád TV stábja, és a résztvevők úgy érezték, hogy provokálni szeretnék őket, pedig nem adtak rá okot, és nem is vették fel a kesztyűt.

Vona Gábor szerint a Jobbik nem cigányellenes, a pártnak egyetlen olyan törvényjavaslata sincs, amelyik különbséget tenne a cigányság és a magyarok között.

A Jobbik elnöke üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek is: “ne bántsd a magyart, ne áruld el a magyart, mert Gyurcsány sorsára fogsz jutni” – mondta a résztvevők nagy tapsától kísérve.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke a jelenlegi hatalom “legnagyobb politikai bűnének” az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését nevezte a nagygyűlésen.

Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő bejelentette: már ötezren írták alá azt az ívet, amelyben a helyi lakosság támogatja a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi járőrözését. Közlése szerint azt vasárnap éjfélig folytatják.

Egy politikai kampányhadjárat állomásának tartja a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak hajdúhadházi járőrözését a térség fideszes országgyűlési képviselője. Tasó László szerint a Jobbik vasárnapi, a városban tartott demonstrációja valójában politikai nagygyűlés volt.

A kormánypárti politikus bízik abban, hogy a rendőrség határozott fellépése következtében hazamennek az “önkéntes járőröző kommandós legények és leányok” Hajdúhadházról, és a város élete visszatér a régi kerékvágásba. Véleménye szerint nem szerencsés, ha külső erők avatkoznak be egy helyi közösség életébe, és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület jelenléte miatt alkalmanként inkább csak fokozódott a feszültség Hajdúhadházon. “Eljöttek, felverték a port, és mennek haza” – fogalmazott, hozzátéve, undorítónak tartja, ha a feszültségből, nyomorból, az emberek problémáiból akar valaki politikai hasznot húzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik