Belföld

A cigány vezető üzenete: “barna kezünk dolgozni akar”

A cigánykérdést a tízmillió magyar fogja megoldani - hangzott el Hajdúhadházon.

A Hajdú-Bihar megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Aba-Horváth István a hajdúhadházi roma evangelizációs napon leszögezte: “a cigánykérdés szociális, társadalompolitikai kérdés, és nem egyenlő a cigánybűnözéssel.” A roma vezető, majd hozzátette: “ezt a problémát nem lehet masírozással, egyenruhába öltözve, katonai bakancsok csattogtatásával kezelni, a problémát tízmillió magyar fogja megoldani a mindenkori kormány támogatásával”.

Aba-Horváth István egyidejűleg üzent a politikai elitnek, mint mondta, Magyarországon nem csak az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom létezik, a probléma megoldására tágabbra kell nyitni a kapukat. Bírálta Farkas Flóriánt, az ORÖ elnökét, aki – közlése szerint – sem Gyöngyöspatán, sem Hejőszalontán, sem Hajdúhadházon nem jelent meg, amikor fekete egyenruhások masíroztak.

A kisebbségi önkormányzati vezető annak a véleményének is hangot adott, hogy egyre nagyobb a szakadék Magyarországon a gazdagok, a szegények és a mélyszegények között, de – mint kifejtette – azzal egyetért, hogy a szegénység nem ok a bűnözésre.

“Minden rend- és törvénytisztelő magyarral együtt elítéljük a bűnöző életmódot” – mondta Aba-Horváth István megjegyezve, hogy a bűnnek nincs színe, vagy etnikai vonatkozása. “Üzenjük magyar testvéreinknek, minden jó szándékú embernek, hogy kinyújtjuk feléjük a kezünket. Barna kezünk dolgozni akar, hogy együtt építsük újra, most nem fizikailag, hanem szellemileg az országot” – zárta szavait a roma vezető.

Hajdúhadházon ma is hatalmas rendőri készültséget van. Délután a roma evangelizációs nap helyszínétől néhány száz méterre tartja demonstrációját a Jobbik a város közbiztonsága érdekében. A rendőrség a környékbeli utcákat már délelőtt lezárta, a városban egymást érik a járőröző rendőrök.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai – akik hétfőtől egész héten demonstratív járőrözést tartottak a településen – most nincsenek az utcákon, jelenleg az általuk bázisnak nevezett magánterületen várakoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik