Belföld

Rendvédelmi demonstráció: “Ne packázzanak velünk”

Szónoklatokkal folytatódik a rendezvény, ismertették főbb követeléseiket.

Itt az ideje, hogy a politikusok, “legyenek bármilyen színűek is, megtanulják, hogy ne packázzanak velünk” – mondta Kónya Péter a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák részvételével tartott demonstráción a Parlament előtt.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, aki a demonstációsorozatot szervező bizottság elnöke is hangsúlyozta: minden eszközzel meg fogják védeni a jogaikat. Amikor a hivatásukat választották, ismerték a feltételeket, és a juttatásokat “senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni” tőlük – tette hozzá.

Kónya ismertette a tüntetők nyolc követelését is. Kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát kívánnak, hogy a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba; sürgetik a már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzését; az illetményemelést; az illetményalap és a bértábla legalább az infláció mértékével történő emelésének törvénybe foglalását. Továbbá: heti 40 órás munkaidőt; az egészség megőrzéséhez szükséges feltételek állami biztosítását és a korszerű védő- és munkaeszközöket.

Korábban tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák töltötték meg a fővárosi Hősök terét szombat délelőtt azért, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Onnan szervezetten vonultak át mintegy két órán keresztül az Országház elé.

Útjuk során a tűzoltók füstbombákat, hanggránátokat dobáltak, és tűzcsapokat nyitottak meg végig az Andrássy úton. A tűzcsapokat nyitogató tűzoltóknak társaik azt kiabálták: “szép volt, fiúk”, míg a rendőröknek azt, hogy “gyertek velünk!”. A vonuló tömeget turisták fotózták, az utcákban lakók a nyitott ablakokból integettek.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák, börtönőrök és tűzoltók tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében, illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követelve.

A demonstráció a részt vevő szervezetek képviselőinek felszólalásaival folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik