Belföld

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért

Az egyre fiatalodó állományból eltűnik a szakmaiság, nem lesz, aki átadja tapasztalatait - mondta a szakszervezeti elnök.

A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő – hangoztatta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke pénteken a Parlament előtt megtartott figyelemfelkeltő demonstráción, amelyen az MTI információi szerint mintegy háromszáz (egyes hirportálok szerint több mint ezer) tűzoltó vett részt.

Árok Kornél azt mondta: már minden kedvezményt elvettek a tűzoltóktól, így a 13. havi munkabért, a bérkiegészítést, a túlóradíjat, csökkentették a cafetéria-juttatást, most pedig már az előre ledolgozott ötéves nyugdíj korkedvezményt akarják elvenni, miközben egy tíz éves szolgálati viszonnyal rendelkező tűzoltó fizetése nem éri el a 90 ezer forintot.

A HTFSZ elnökének közlése szerint sok tűzoltó, 8-10 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött, bejelentette, leszerel és a civil életben keres megélhetést. Ha ez a távozás nagy számban történik, az egyre fiatalodó állományból eltűnik a szakmaiság, nem lesz, aki átadja tapasztalatait a kárhelyszíneken – tette hozzá.

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek tüntetéssorozatához kapcsolódó akción a belügyminisztériumi tiltás ellenére több tucatnyian viseltek bevetési tűzoltó egyenruhát.

Több transzparensre azt írták: “Nem érzezzük a megbecsülést”; “Engem ne mentsen 60 éves tűzoltó”, illetve “A tűzoltó odamegy, ahonnan más menekül”. A színpad elé helyezett fekete színű, naranccsal megtöltött koporsóba egy tűzoltó egyenruhába öltöztetett bábot fektettek. A mécsesekkel körbevett “ravatal” elé egy táblára azt írták: “Életpálya = halálpálya”.

A tűzoltó-tüntetés szervezői az eseményre meghívták a parlamenti pártok képviselőit is. Az invitálásnak a Fidesz és a KDNP nem tett eleget. Berta Szilvia (Jobbik) a fórumon az egész nyugdíjrendszert rossznak nevezte, de a reform során a rendvédelemben dolgozók számára megtartaná a korkedvezményes lehetőséget. Dorosz Dávid (LMP) azt mondta, “baltával nem lehet reformot véghezvinni”, és nem lehet úgy dönteni másokról, hogy az érdekelt felet nem hallgatják meg. Harangozó Tamás (MSZP) szerint a kormánypárt átesett a ló túloldalára, mert azoktól, akik életük vagy testi épségük kockáztatásával mentenek és védenek embereket, adni és nem elvenni kellene.

Árok Kornél megjegyezte, péntekre összehívták az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését, de az elmaradt. A bizottság LMP-s tagja, Dorosz Dávid szerint ez azért történt, mert az elnök, Kocsis Máté azt mondta, “nem tudta volna biztosítani a határozatképességet”. Harangozó Tamás úgy vélte, azért napolták el keddre az ülést, mert “a kormány fel akarja mérni, a rendvédelmisek mekkora erőt képviselnek a szombati tüntetésükön”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik