Belföld

Huszonkét embert érint a semmisségi törvény

Ez derül ki a Legfőbb Ügyészség honlapján közzétett, a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatos eddigi vizsgálatokat áttekintő összefoglalóból.

A Legfőbb Ügyészség saját hatáskörben, előzetesen vizsgálta meg azokat az ügyeket, amelyeket az úgynevezett semmisségi törvény érinthet. Az ügyészség saját iratait áttekintve kigyűjtötték az érintett eljárásokat, majd beszerezték az azokkal kapcsolatos bírósági iratokat.

A Fővárosi Főügyészség a vizsgálathoz 31 terhelt 22 ügyét terjesztette fel, de a vizsgálat megállapította, hogy ezek közül 9 terhelt esetében egyéb bizonyítékot is értékeltek a bűnösség megállapítása során.

“Nem zárható ki, hogy utóbb kétségessé váló rendőri jelentések, illetve tanúvallomások alapján került sor bírósági marasztaló döntés meghozatalára” – rögzíti a dokumentum, amely a semmiségi törvénnyel érintett ügyek előzetes vizsgálata során még a perújítás lehetőségét jelölte meg ezen eljárások orvoslására.

Azért, hogy tisztázzák, a kérdéses ügyekben helye lehet-e perújítási nyomozás elrendelésének, áttekintették a kizárólag rendőri jelentések, illetve rendőr tanúk vallomásai alapján elítéltek bírósági adatait, hogy a konkrét ügyben van-e bármilyen adat, amely a terhelt bűnösségének megállapítása körében kételyt ébreszt.

Az érintett ügyek közül kettőben a terheltek és védőik már kezdeményeztek perújítási eljárást, ezeket azonban elutasították.

Az ügyészi vizsgálat egyetlen olyan esetet talált a vizsgált eljárások között, amelyben voltak olyan körülmények, amelyek perújítási nyomozás alapjául szolgálhatnak, ebben a Legfőbb Ügyészség indokoltnak nevezte perújítási nyomozás elrendelésére felhívni a Fővárosi Főügyészséget.

Az Országgyűlés március elején fogadta el a fideszes Balsai István javaslatára a semmisségi törvényt. Ez alapján semmisek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéletek, illetve a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése miatti megállapítások. A döntés a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.