Belföld

Április végére lehet új drogstratégia

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) problémásnak tartja, hogy a kormány előzetes szakmai egyeztetés nélkül cselekszik.

A TASZ eddig semmilyen információt nem kapott a kormánytól azzal kapcsolatban, hogy ki vesz részt az új drogstratégia kidolgozásában, mikorra lesz kész, és a munkába milyen szakembereket szeretnének bevonni – mondta a Független Hírügynökségnek a szervezet drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter.

A kormány korábban április végére ígérte meg az új drogstratégia kidolgozását.Sárosi Péter azt is közölte, hogy a kormány semmilyen civil szervezettel, még a Kábítószer Koordinációs Bizottság tagjaival sem egyeztetett. A Társaság a Szabadságjogokért civilként vesz részt a KKB bizottságában, amely december óta nem ülésezet.

Az alapítvány semmilyen tájékoztatást nem kapott arról, hogy mit tervez a kormány, amit példanélkülinek és botrányosnak ítél – mondta el Sárosi Péter. A szervezet a napokban irt egy levelet a minisztériumnak, amelyben kérik a KKB összeülését, és a szakemberek tájékoztatását. 2007 óta amióta létezik ez a szervezet, még nem fordul elő, hogy ilyen hosszú ideig nem ülésezett a bizottság..

A KKB-t az első Fidesz kormány idején hozták létre, azzal a céllal, hogy ha a kormány bármilyen drogstratégiával kapcsolatos döntést akar hozni, akkor egyeztessen és kérjen tanácsot ettől a szervezettől.

Sárosi Péter szerint a büntetőtörvénykönyv újabb szigorításával szeretné a kormány megoldani a magyar drogproblémát, úgy hogy ebbe semmilyen szakembert nem vontak be. A programvezető szerint Ideológiától vezérelve próbál a kormány beleszólni ebbe a kérdésbe, zéró toleranciát alkalmazva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik