Belföld

A szolgálatban lévő rendőr nem szolidaríthat

Semmilyen jelképpel vagy tisztelgéssel nem mutathatják ki együttérzésüket a szombati rendvédelmis tüntetést biztosító egyenruhások.

Sem nemzeti színű karszalaggal, sem az egyenruhán viselt más, nem az egyenruhához tartozó jelképpel nem mutathatják ki a szombati rendvédelmi tüntetés biztosításában részt vevő rendőrök egyetértésüket és szolidaritásukat demonstráló kollégáikkal. Még csak nem is tiszteleghetnek nekik egyetértésük jeléül.

Korábban a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára intézett kérdést a Budapesti Rendőr-főkapitányhoz a témában. Szima Judit felvetette, hogy nemzeti színű karszalagot viselhetnének azok, a nem demonstráló, hanem a biztosításban résztvevő rendőrök, akik egyébként egyetértenének a tüntetés céljaival. Másik lehetőség az lehetett volna, hogy tisztelegnek társaiknak.

A felvetésre Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya válaszolt írásban. A főkapitány a hatályos jogszabályokkal alaposan indokolva fejti ki a TMRSZ honlapján elérhető levélben, hogy mit, miért nem lehet. A rendőrök bizonyos előnyökért cserébe – egyébként éppen ezeket tervezik megvonni tőlük – egyes alkotmányos jogaikról lemondanak. Szolgálatban az egyenruha egységét nem lehet megbontani, és nem lehet véleményt nyilvánítani sem, vagyis a karszalag kiesik.

A tisztelgésre is külön szabályok vonatkoznak a főkapitányi levél szerint, így jogi szempontból az sem támogatható, mint a szimpátia kifejezése. A biztosításban résztvevő rendőrök kötelesek az általános előírásoknak, az azok keretein belül kiadott parancsoknak megfelelően eljárni, így szolgálatteljesítés közben a véleménynyilvánítás minden formájától kötelesek tartózkodni – olvasható a főkapitányi levélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik