Belföld

Újra bíróság előtt a rendőrök a Révész-ügy miatt

Az a vád, hogy nem akadályozták meg a fideszes képviselő megverését.

Megkezdődött a Fővárosi Ítélőtáblán annak a két rendőrnek a másodfokú tárgyalása, akiket az ügyészség azzal vádol, hogy nem tettek semmit Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő (a képen) 2006-os bántalmazásakor. A Fővárosi Bíróság 2009 decemberében nem jogerősen bizonyítottság híján felmentette a vádlottakat, de az ügyészség fellebbezett.

Révész Máriusz 2006. október 23-án a rendőrök sorfalába keveredett, és ott hárman-négyen – akik csak rendőrök lehettek – körbeállták, tonfával vagy gumibottal leütötték, majd földön fekvő, magatehetetlen, védekezésképtelen képviselőt tovább bántalmazták. Ehhez az elsőfokú ítélet szerint a két megvádolt rendőr még bűnsegédi, bűnpártolói magatartással sem járult hozzá.

Az ügyész a tárgyaláson azzal érvelt, hogy az ítélet megalapozatlan, a vádlottak bűnössége megállapítható, mert semmit nem tettek a bántalmazás megakadályozásáért. Ezért próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. A védők szerint az elsőfokú bíróság széles körű bizonyítás révén megalapozott döntést hozott, ezért a felmentő ítélet helybenhagyását kérték.

A tárgyaláson Révész Máriusz azt mondta, szerint a vádlottak véletlenszerűen lettek kiválasztva, mások is kerülhettek volna a vádlottak padjára. “Hogy pont őket ítéljék el, ez bennem rossz érzést keltene” – mondta a politikus. A képviselő a történtek miatt polgári pert is indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség ellen.

Keresetében azt írta: a törvénytelen rendőri intézkedés során, illetve azzal összefüggésben sérült a testi épsége, egészsége, jó hírneve, becsülete és emberi méltósága. Ezért összesen négymillió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérte kötelezni az alpereseket. Keresetétől azonban tavaly szeptemberben elállt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik