Belföld

Törvénytelen volt a Fidesz-féle közgyűlés Esztergomban?

Az ellenzék és a polgármester szerint sem volt jogszerű az ülés megtartása.

Vitatja az esztergomi ellenzék a helyi fideszes képviselők által kedden megtartott ülés jogszerűségét, a többségben lévő frakció viszont arra hivatkozik, hogy a város érdekében volt szükség erre a lépésre. A városi ellenzék – az MSZP, a Jobbik, az LMP és Tétényi Éva független polgármester – külön-külön küldött tiltakozó közleményt az MTI-nek csütörtökön.

A Fidesz-frakció kedden “rendkívüli képviselő-testületi ülést” tartott, amelynek megtartásáról – a polgármester elmondása szerint – sem az ellenzéket, sem őt nem értesítette. Steindl Balázs, a frakció vezetője közölte: azért volt szükség a rendkívüli ülésre, mert Tétényi Éva nem hajlandó levezetni a képviselő-testületi üléseket, és ezért a várost a vagyonfelosztás veszélye fenyegeti.

Az ülést, amelyen a résztvevők határozatot hoztak a város adósságrendezési eljárását szabályozó reorganizációs tervről, a korelnök vezette. Az ülésen jelen volt az aljegyző, aki a jegyzőkönyvet aláírta – közölte Steindl Balázs.

A polgármester és az ellenzék a Fidesz eljárását törvénytelennek nevezte. Tétényi Éva szerint az eljárás ellentétes az önkormányzati törvénnyel és a testület működési szabályzatával. Hozzátette, hogy ebből fakadóan a fideszes képviselők által meghozott döntéseknek semmiféle kötelező ereje nincs.

Az ellenzéki képviselők munkaértekezletnek nevezték a fideszes megbeszélést, és közölték, hogy a kormányhivataltól kérik a törvénytelenség megállapítását. Tétényi Éva úgy nyilatkozott, hogy az aljegyzőnek a jegyzőkönyv aláírása helyett figyelmeztetnie kellett volna a törvénytelenségre az ülésezőket.

A megyei kormánymegbízott az MTI-vel közölte, hogy az önkormányzati törvény csak az alakuló ülésen biztosít ülésvezetési jogkört a korelnöknek, más esetben nem. Önkormányzati rendelettel alkotott jogszabály pedig csak akkor lép hatályba, ha azt a jegyző és a polgármester aláírta.

Czunyiné Bertalan Judit közölte: a kormányhivatal ellenőrzési jogköre a beérkezett jegyzőkönyvek vizsgálatán alapul, ezért az április 12-ei képviselői összejövetelen született döntések törvényességéről csak azután nyilatkozhat, ha a dokumentumot megkapta.

Tétényi Éva tavaly novemberben jelentette be, hogy a korábbi vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá csaknem 20 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér, és a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni. A Fidesz-frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezési eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik