Belföld

Semjén Zsolt ellen is tüntetnek a melegek

Azt mondják, a kormányfő-helyettes már évek óta egyik fő gátja a szexuális másság társadalmi elfogadottságának.

Folytatódik a kormány alkotmányozási módszerei és a készülő alaptörvény elleni összehangolt tüntetéssorozat. Péntek este először a többségtől eltérő szexuális orientáltságú emberek és támogatóik demonstrálnak, elsősorban az alaptörvény rájuk nézve diszkriminatív intézkedései ellen – írja a STOP.hu.

A péntek este 6 órára a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásához meghirdetett rendezvényt a több szervezetet tömörítő Meleg Egyenjogúságért Koalíció (MEGYEK) szervezi, de jelen lesznek a Facebookon szerveződő civilek és más jogvédő szervezet aktivistái és hívei is. A rendezvényre többezres tömeget várnak.

Mint Németh Attila sajtóreferens a STOP-nak elmondta, a tüntetés alapvetően a férfi és nő házasságának alaptörvényben való rögzítése ellen szerveződik, pontosabban az ebből fakadó kirekesztő megfogalmazás ellen. Németh állítja, nem kívánnak belefolyni a pártpolitikába, ezért egyik párt demonstrációjához sem szeretnének csatlakozni. Ugyanakkor emlékeztetett rá: sajnálatosnak tartják, hogy a Főváros a Parlament előtti Kossuth téri kiállításra hivatkozva nem engedélyezte a felvonulásukat arra a helyszínre. “A kiállítással gyakorlatilag kordont húztak az Országház elé, ami szerintünk elfogadhatatlan” – mondta a MEGYEK szóvivője.

Demonstrációjuk minden olyan kormányzati lépés ellen irányul, ami hátrányosan érinti a magyar leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) célcsoportjába tartozókat, és ilyenből számos van az elfogadás előtt álló alaptörvényben. Mint Németh Attila mondja, közösségük tagjai az új alkotmány rájuk vonatkozó rendelkezéseit visszalépésként élik meg a még hatályban lévő szabályozáshoz képest.

Másik fájó pont számukra – és a velük demonstráló többi szervezet számára is -, hogy a leendő alkotmányból teljesen kimaradt a civil érdekegyeztetés. A sajtóreferens szerint a jelenlegi politikai elit ugyanabba a hibába csúszik, mint a rendszerváltozáskor: felülről vezérli az eseményeket. Fő céljuk persze, hogy a heteroszexuális házasság- és családdefiníció kikerüljön az alaptörvényből, de demonstrálnak a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt személye ellen is, aki a meleg közösség véleménye szerint homofób megnyilvánulásaival már évek óta egyik fő gátja a szexuális másság társadalmi elfogadottságának.

Németh Attila reméli, annak ellenére, hogy nem kértek megerősített rendőri biztosítást, péntek este nem ismétlődnek meg az elmúlt évek melegek elleni atrocitásai. Már csak azért is bizakodó, mert a demonstráción nem csupán melegek és leszbikusok vesznek részt, hanem más szervezetek heteroszexuális, ám az LMBT-közösség céljaival egyetértő aktivistái és szimpatizánsai is, közülük többen jelezték: kisgyermeküket is magukkal viszik a tüntetésre.

AJÁNLOTT LINK:

Melegek a kordon előtt – Az alkotmány és Semjén ellen (STOP.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik