Belföld

Megsemmisíthető-e újra a 98 százalékos különadó?

A különadó kivetését legfeljebb az Alkotmánybíróság akadályozhatná meg.

Az Alkotmánybírósághoz (AB) eddig csaknem hatvan beadvány érkezett – az egyiket az Állami Számvevőszék Nyugdíjasainak Egyesülete jegyzi – a 98 százalékos különadó ellen – írja a Népszabadság. A korábbi AB-határozatok alapján a törvényt akár meg is semmisíthetnék, hiszen a lap szerint nem tisztességes mértékű adóról, hanem sarcról van szó.

Csakhogy az alkotmánymódosítás óta az adózással kapcsolatos törvényeket a testület kizárólag abból a szempontból vizsgálhatja felül, azok sértik-e az emberi méltóságot. Az viszont még nem ismert, hogy az AB a közterhek fizetésére vonatkozó kötelezettségek és az emberi méltóság viszonyát illetően milyen következtetésre jut.

Elvileg nem kizárt, hogy elfogadják azt az érvet, hogy sérti az emberi méltóságot, ha egy utólag kivetett adó valakinek a megélhetését veszélyezteti, de bizonyosat csak a döntés kihirdetése után lehet tudni. Egyelőre azt sem tudni, hogy a verdikt megszületik-e május 20-a előtt. Ezt az AB sajtófőnöke sem tudta megmondni, csak annyit árult el: a határozattervezet már készül, és várhatóan ma derül ki, hogy a jövő héten napirendre tűzik-e.

AJÁNLOTT LINK:

Miből fizessen, aki felélte végkielégítését? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik