Belföld

A Demokratikus Charta is tüntet szombaton

Vásárhelyi Mária szerint: 88-ban Orbán védte a demokráciát, most tőle kell megvédeni".

1988-ban Orbán Viktor és a Fidesz kelt védelmére a rendőrökkel szemben a Batthyány-örökmécsesnél a demokráciáért kiálló ellenzéknek, most velük szemben kell megvédeni a demokráciát – mondta csütörtökön Vásárhelyi Mária annak kapcsán, hogy a Demokratikus Charta szombatra a Batthyány-örökmécseshez demonstrációt szervez az új, “egypárti” alaptörvény ellen.

Vásárhelyi Mária felidézte: 1988 júniusában az örökmécsesnél az akkori ellenzék prominense, Tamás Gáspár Miklós akart felszólalni, amikor a rendőrök fenyegetően megindultak felé. Egy szakállas fiatalember akkor Tamás Gáspárba karolt, hogy a rendőrök ne tudják elvinni. Ez a fiatalember Orbán Viktor volt.

Vitányi Iván, a Demokratikus Charta szóvivője arra hívta fel a figyelmet: nem véletlen. hogy a jóléti államokban magas fokú a demokrácia. Ezekben az országokban maguk küzdöttek meg az emberek az értékeikért, és nem felülről mondták meg nekik, hogy mi a helyes. Magyarországon esély volt rá, hogy ugyanez történjen, most azonban ehelyett a “felvilágosulatlan abszolutizmus” körvonalai rajzolódnak fel.

Vágó István, az ismert televíziós személyiség, aki a szombati Demokratikus Charta demonstráció moderátora lesz, elmondta: a tüntetésen többek között felszólal Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Székely Tamás szakszervezeti vezető, Iványi Gábor lelkész, Bauer Tamás volt liberális, Kerék-Bárczy Szabolcs volt MDF-s politikus. Vágó István nem tagadva meg önmagát egy játékot is vezet majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik