Belföld

Tananyag lesz a jobbkéz-szabály

Mégsem indítanak nulladik évfolyamot a leszakadt gyerekeknek.

Már zajlik a közoktatási törvény kodifikálása, de még vannak vitás kérdések, amelyekről a kormány a jövő héten dönt – közölte a közoktatási helyettes államtitkár a Magyar Nemzettel. Gloviczki Zoltán arról nem nyilatkozott, mely kérdésekben vannak nézetkülönbségek, de azt elárulta: eldőlt, hogy a törvényjavaslat több ponton is változik az eredeti koncepcióhoz képest.

Így például mégsem indíthatnak majd nulladik évfolyamot az általános iskolák a leszakadt gyerekek felzárkóztatására – tudta meg a lap. Kötelező lesz az óvoda hároméves kortól, tizenhat éves korig tart a tankötelezettség, szigorúbb fegyelmi eljárások lesznek a közoktatási törvényben.

Gloviczki szerint minden hétéves elkezdheti majd az első osztályt, de fejlettségi szint szerint három különböző osztálytípusban: a sajátos nevelési igényűek gyógypedagógiai osztályban, a leszakadt, nem iskolaérett gyerekek kis létszámú osztályban, míg a többiek normál osztályban. Lehetővé tennék, hogy a szakemberek a leszakadt gyereket az első évfolyam megismétlésére kötelezzék.

Lesznek alapismeretek, amelyekkel kiegészül az iskolai tananyag: kötelező lesz például alapvető pénzügyi ismereteket, az egészséges életmód kialakítását és a közúti közlekedés szabályait tanítani.
A helyettes államtitkár kitért arra: változás az is, hogy mégis kötelező maradna a történelem és a matematika érettségi a szakközépiskolákban.

AJÁNLOTT LINK:

Mégsem indítanak nulladik évfolyamot a leszakadt gyerekeknek (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik