Belföld

Szabályosan mentették a magát főbe lövő rendőrt

A tűzoltók kézi szerszámokkal nyitották ki az elakadt kórházi lift ajtaját, amit a főigazgató nehezményezett.

A szabályoknak megfelelően zajlott az a mentési akció, amely során a liftbe szorult beteget szabadítottak ki a tűzoltók a Borsod Megyei Kórházban április hatodikán – áll a kórház, valamint a megyei katasztrófavédelem által kiadott közös közleményben.

Április hatodikán egy életveszélyesen megsérült rendőrt szállítottak be mentőhelikopterrel a megyei kórházba. A sérült előzőleg egy árokba hajtott autójával, majd szolgálati fegyverével főbe lőtte magát. A kórházi lift azonban közvetlenül az elindulás után megállt, így a beteg, valamint a mentők beszorultak. A felvonó ajtaját harmincöt perc után a miskolci tűzoltók nyitották ki feszítő szerszámaikkal. A liftben kelet kelezett károk miatt a kórház igazgatója nehezményezte, hogy a segítséget kérők a tűzoltók előtt nem értesítették az intézmény hibaelhárítási dolgozóit.

A Dr. Csiba Gábor, valamint Lipták Attila a Borsod Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője által jegyzett közös közleményből kiderül: a lift a szakértői vélemény szerint a benne levők intenzív mozgása miatt állt meg. A rendőrség kérésére kivonuló miskolci tűzoltók kézi szerszámokkal feszítették ki a felvonó ajtaját, hogy a sérült mielőbb a műtőbe kerülhessen. Beavatkozásuk a tűzoltási és műszaki mentési szabályzatnak megfelelően zajlott – olvasható az anyagban.

Dr. Csiba Gábor elnézést kér a tűzoltókat esetleg megbántó nyilatkozataiért, de mint hozzátette: már akkor is hangsúlyozta, hogy az életmentést tekinti elsődlegesnek, ám az akkor nem kapott megfelelő hangsúlyt a médiában. Továbbá azt is kéri, hogy a jövőben jobb egymás közötti kommunikációval előzzék meg a hasonló problémákat. Annak érdekében pedig, hogy a jövőben hasonló káresemény ne fordulhasson elő, a katasztrófavédelem, a városi tűzoltóság az egészségügyi intézménnyel együtt közös helyismereti foglalkozásokat tart a kórház területén és megismerik egymás szabályzatait is – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik