Belföld

Sok családhoz nem jut el a VV-adomány

A pénz helyett felajánlott állatokat az önkormányzatok nem tudják elszállítani.

A HVG.hu szerint nagy csalódást keltett a borsod megyei Tarcalon, hogy a rászoruló 99 helyi család mégsem részesülhet az RTL Klub Való Világ című műsorának segítségével összegyűjtött több mint 177 millió forint értékű adományból.

A jótékonysági akciót szervező, Hegedűs Zsuzsa kormányfői főtanácsadó által vezetett Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány – a település szerint – a korábban telefonon is megerősített ígéretével szemben mégsem szállítja el a településre a felajánlott jószágokat és baromfit.

A szállítás költsége, megszervezése így az önkormányzatra hárulna, de erre a településnek nincs pénze. Hasonló a helyzet a szintén borsodi Csobajon és Taktabájon. Az alapítvány azt is elutasította, hogy a támogatást ne élő állat, vetőmag formájában, hanem készpénzben kapják meg az önkormányzatok.

A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány ugyanis készpénz vetőmagokat, csibét, kacsát, tojótyúkot, nyulat, kecskét és malacot ajánlott fel a 47 legrosszabb helyzetben lévő kistérség hátrányos helyzetű családjainak, hogy ezzel önellátóvá váljanak, a megtermelt árukat akár el is adhatják.

Az állatok egy részét a borsodi falvaktól több száz kilométerre működő gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézetből (Kátki) kell elszállítani, amely a hvg.hu információi szerint a következő napokban írhatja alá a megállapodást az alapítvánnyal.

Hegedűs Zsuzsa szerint a szállításban csak az első, hozzávetőleg háromezer darabos naposcsibe-szállítmánnyal lehet probléma, azokért ugyanis el kell menni Gödöllőre. Mint a hvg.hu-nak mondta, reményei szerint a továbbiakban a szállítói partnerek ezt megoldják.

Arra a kérdésre Hegedűs nem adott választ, készült-e alternatív terv, ha az önkormányzatoktól várt segítség nem teljesül, illetve milyen alternatív megoldásokat tudnak kínálni azon településeknek, amelyek nem tudják vállalni a szállítást.

A júliusig tartó programról az alapítvány vezetője közölte, “vannak feltételek, úgy nem lehet átvenni feladatokat, ha az ott élők semmit sem csinálnak”. Hozzátette, hogy szerinte az önkormányzatok saját kisbuszával megoldható lenne például akár több száz naposcsibe szállítása is.

AJÁNLOTT LINK:

Sok családhoz nem jutnak el a Való Világ adományai (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik