Belföld

Pokorni ismét szembement Hoffmannal

A kormányok szerinte mindig centralizálnának, de mégiscsak a gyerekek érdeke a fontosabb.

Még van mit javítani az oktatási államtitkárság most alakuló pedagógus életpálya-modelljén – mondta az InfoRádiónak Pokorni Zoltán. A parlamenti szakbizottság fideszes elnöke szerint még csiszolni kell a terveket ahhoz, hogy adott korosztály legintelligensebb, legjobban kommunikáló, legszuggesztívebb tagjai tanárok akarjanak lenni, és a pályán is maradjanak.

A politikus cáfolta, hogy ez illúzió lenne. Példaként Finnországot említette, ahol a pedagógusképzésre tízszeres a túljelentkezés, Dél-Koreában pedig hússzoros. Az ázsiai országban kultusza van az oktatásnak, a finneknél viszont nem volt, de szisztematikus munkával, tizenöt év alatt érték el ezt a fordulatot – fűzte hozzá.

Volt időnk tanulmányozni, miként csinálták ezt a világ számos pontján. Ma már alaptézis, hogy nem lehet jobb egy oktatási rendszer, mint a benne dolgozó pedagógusok. Pokorni szerint, ha a gyerekeket jobban kiszolgáló rendszert akarunk, amely nem húzna mindent egy kaptafára, akkor rugalmas rendszert érdemes működtetni.

A mérleg másik serpenyőjében van az irányítás szempontja, ahol hatalmon lévők dominálnak, akik minél jobban látni, ellenőrizni akarnak, ez pedig sokkal egységesebb rendszert követel. Pokorni a sokszínűség megőrzésének lenne híve. Mint mondta: a rendszert mégiscsak az iskolába járók, az azt igénybe vevő állampolgárok érdekében tartjuk fenn.

Az iskolaszerkezet kialakításánál nem annak a szempontnak kell érvényesülnie, hogy az irányító érezze jól magát, mert egyszerűen átlátja a rendszert. A mostani ínséges időkben egy jól irányítható rendszer olcsóbb is lehet, de Pokorni Zoltán kérdésesnek tartja, hogy az államosított rendszerek olcsóbbak-e vagy sem.

Szerinte minél inkább központosítunk valamit, annál több emelet, bürokrácia épül be az intézmény és a hatalmi jogkörökkel felruházottak közé. Nemcsak az ott dolgozók kerülnek pénzbe, hanem az idő is. Minél közelebb van a döntéshozó a problémához, minél “földszintesebb” az épület, annál sokszínűbb is. Lehet, hogy kevésbé ellenőrizhető, de annál gyorsabb, rugalmasabb és átláthatóbb a polgárok számára – mutatott rá a politikus.

Arról, hogy ma a rugalmasság vagy az ellenőrizhetőség hívei vannak-e többségben, Pokorni Zoltán úgy vélte: a kormányok, pártállástól függetlenül, mindig centralizálni akarnak. Az apparátusnak az a meggyőződése, hogy nem azért mennek rosszul a dolgok, mert kevés a pénz, vagy ők nem látnak eléggé élesen a jövőbe, hanem az, hogy az önkormányzatok ellenállnak. Azt hiszik, ha elveszik az utóbbiak jogkörét, akkor fegyelem lesz, bokacsattogtatás. Ez így van most, és így volt 5-10 éve is.

AJÁNLOTT LINK:

Pokorni Zoltán: A gyerekek érdeke a rugalmas, sokszínű oktatási rendszer (InfoRádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik