Belföld

Nem bővítik a vadászható fajok listáját

Nincs napirenden a módosítás - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként korábban levelet írt a vidékfejlesztési miniszternek, amelyben azt javasolta, hogy egészítsék ki a hazánkban vadászható vadfajok listáját.

Az elnök azt javasolta, hogy a nemzeti sajátosságokra hivatkozva, például az erdei szalonka tradicionális tavaszi vadászatát kellene visszaállítani, illetve vadászhatóvá kellene tenni a nyári és a kanadai ludat, a barátrécét, a menyétet és a nyusztot.

A levél tartalmának nyilvánosságra kerülése után Semjén Zsolt javaslatával szemben foglalt állást a politikai pártok közül az LMP és az MSZP is, illetve a Magyar Madártani Egyesület.

Támogatja viszont az Országos Magyar Vadászkamara, illetve azok a mezőgazdasági termelők, akiknek például a túlszaporodott nyári lúd nagy károkat okoz a vetés tönkretételével. Számukra a fő problémát az okozza, hogy a védett madarak okozta károkat senki sem téríti meg nekik.

Az ügyben most a minisztérium is megszólalt. Közleményükben azt írják, hogy “ez a téma, illetve a módosítás nincs napirenden”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik