Belföld

Műanyag katonákkal demonstráltak a Kossuth téren

A honvédszakszervezet szerint a korkedvezményes nyugdíj nem törölhető el.

A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek hét elején kezdődött akciósorozatával az érdekvédők egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.

Czövek János a katonák hivatásának, jogainak védelmében tartott tüntetésen elmondta: a katonák az elmúlt években nem kaptak illetményemelést, miközben a reálbérek 35-40 százalékkal csökkentek. A honvédek egyre jobban eladósodnak, segélyekre szorulnak, ezért 2012-ben már nem kerülhető meg az illetményemelés – fűzte hozzá.

A szolgálati nyugdíj megszüntetésének tervével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 12 ezer tagot számláló Hosz szerint a korkedvezményes nyugdíj az utolsó olyan kedvezmény, ami vonzó lehet a katonai pályára jelentkezőknek.

“A kedvezményes nyugdíj azonban nem törölhető el” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. “Hatvanöt évesen már egyetlen katona sem vezényelhető például külföldre vagy árvízvédelemre” – fűzte hozzá.

Czövek János szerint a katonákat rengeteg olyan korlátozás éri, amiért cserébe joggal küzdenek megszerzett kedvezményeikért. Egyébként – tette hozzá – mára lényegesen szűkült ezen kedvezmények köre, miközben nőtt a követelmények száma és szigorodtak például az alkotmányos korlátozások.

Az elnök közlése szerint azt szeretnék elérni, hogy üljenek velük tárgyalóasztalhoz a kormány illetékesei, például az új közszolgálati pályamodell és a szolgálati nyugdíj ügyében.

A demonstráción több levél között felolvasták az Afganisztánban szolgáló katonák támogató sorait is. Ebben a levelet aláró harminc katona arról biztosította a szakszervezetet, hogy kiállnak céljaik mellett.

A tüntetésen kiállítottak ezer műanyag katonát, alájuk egy molinóra azt írták: “Ezek a katonák nem kérnek enni és nem mennek nyugdíjba”.

A megmozduláson, amelyen felszólalt Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, a Hosz mellett jelen voltak más honvédségi szakszervezetek, például a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) képviselői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik