Belföld

Budainak eszébe jutott a vételár

Feljelenti Török Zsolt MSZP-s szóvivőt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, rágalmazásért. A kormánybiztosnak szerdára eszébe jutott, mennyiért vásárolt 20 éve olyan HM szolgálati ingatlant, melyek zűrös értékesítéseinek vizsgálatával ő van megbízva.

Szerdai sajtótájékoztatóján Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos számot adott arról a budai ingatlanvásárlásról, melynek során egy, előzőleg a honvédelmi minisztérium tulajdonában lévő szolgálati lakásra tett szert. A vásárlás ténye pár nappal ezelőtt Török Zsolt MSZP-s szóvivő közleményében került elő, melyben számon kérte Budai Gyulán, hogyan vizsgálhatja olyasvalaki a honvédelmi ingatlanértékesítések ügyeit, aki maga is áron alul vásárolt meg egy szolgálati lakást a HM-től 1992-ben.

Az emlék más?

Budai Gyula a szocialista közleményre reagálva egy keddi interjúban elmondta, valóban megvásárolt egy szolgálati lakást 20 évvel ezelőtt, ám az egy szerény, 50 négyzetméteres, felújítatlan ingatlan volt, melynek az árára már nem emlékszik, a szerződést pedig nem találja.

A szerdai sajtótájékoztatóra sem került elő a dokumentum, ám a lakás ára már kiderült. Az elszámoltatási biztos saját állítása szerint először bérbe vette a szolgálati ingatlant, majd mikor a minisztérium 1994-ben eladásra ajánlotta 2,8 millió forintos áron, annak 30 százalékát Budai azonnal kifizette, a többit pedig részletekben 1998-ig. Az nem derült ki, hogy a szerződés is előkerült-e, vagy csupán az elszámoltatási biztosnak jutott eszébe a nemrég még elfeledett vételi ár, mert a sajtótájékoztató végeztével Budai Gyula sietve távozott, nem reagálva az újságírói kérdésekre.

Fotó: fn.hu

Fotó: fn.hu

Az elszámoltatási kormánybiztos eddig húsz ügyben tett bejelentést a Honvédelmi Minisztériumnál zajlott gyanús ingatlaneladások kapcsán. Fideszes illetőségű ügyeket a kormánybiztos nem vizsgál, hiszen Budai Gyula mandátuma csupán 2002-től 2010-ig terjedő időszakra koncentrál. Erről a Népszabadságnak adott keddi interjúban úgy nyilatkozott, ha mindenkit vizsgálnának, aki érintett lehet honvédelmi ingatlanok ügyében, akkor legalább tízezer esetet kellene átnézniük. Ehhez pedig jelenleg a kormánybiztos szerint nem áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra, ha pedig újabb 30-40 embert vennének fel, akkor ezért kapnák a kritikákat.

Mint elmondta, kifejezetten a vezető beosztásban tevékenykedő tisztségviselők, államtitkárok, vezérkari főnökök, kommunikációs vezetők vásárlásait vizsgálják. Ebből pedig nincs hiány, hiszen a honvédelmi tárca által birtokolt számtalan ingatlanból a rendszerváltás óta 15 ezret értékesített a minisztérium, melyből számos vásárlás történt vezérkari szinten.

Felújított, majd eladott honvédelmi lakok

Március végén a honvédelmi bizottság albizottságának ülésén Juhász Ferenc korábbi honvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, nem tud olyan vezérkari főnököt vagy államtitkárt, aki ne kapott volna lakást a honvédségtől. Budai Gyula szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a Honvédelmi Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkára, Fapál László egy 146 négyzetméteres zuglói szolgálati lakást vásárolt 2006 júliusában, mindössze 22 millió forintért. Az ingatlant előzőleg bérelte az államtitkár, majd Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez fordult, jelölje ki értékesítésre a lakást, melyet a Honvédelmi Minisztérium 2005-ben 65 millió forintért meg is vásárolt.

Fotó: fn.hu

Fotó: fn.hu

Mivel az ingatlant tizenöt évig el sem adhatta volna az állam, ezért “az ingatlanügyletet külön eljárás keretében személyesen a honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc engedélyezte”. Fapál Lászlón kívül két másik esetben fordult még elő Juhász Ferenc minisztersége idején, hogy a honvédelmi érdekekre hivatkozva a miniszter megadta a különleges engedélyt, Havril András, volt vezérkari főnök és Kovacsics Ferenc altábornagy esetében. Ez ellen azonban még az ingatlankezelési és a jogi osztály is kifogást emelhetett volna, de nem tették.

Az elszámoltatási biztos szóba hozta még, hogy a volt közigazgatási államtitkár 22 millió forintos egy összegben kifizetett lakásvásárlását alig egy hónappal megelőzően két nagy összegű ingatlant vásárolt gyermekeinek, akiket a kormánybiztos név szerint citált.

Etikus vagy jogszerű

Budai Gyula szerint az ingatlanok valós értéke 1,113 milliárd forint lehet, ebből pedig csupán 315 millió folyt be a tárcához, így majdnem 800 millió forintos kár érte az államot. Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter a honvédelmi bizottság albizottsága előtt viszont úgy nyilatkozott március végén, hogy az ingatlanok eladása etikus és jogszerű volt. A bizottsági ülésen arra a kérdésre, hogy miért kellett Gömbös János volt miniszteri biztos lakását 20 millió forintért felújítani, a volt miniszter úgy felelt, műszaki kérdésekben gyenge, és ezt a kérdést nem neki kellene feltenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik