Belföld

Az FRSZ megbuktatta a kormányt

A Független Rendőr Szakszervezet elégtelent adott a kormánynak.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) a buktatást azzal indokolta, hogy a rendőrség tíz hónap alatt tíz “megszorítást” kapott a kormányzattól. Az FRSZ főtitkára szerint a sort az indokolás nélküli felmentés és a különadó nyitotta, majd korlátozták a rendőrök passzív választójogát.

Ezt követte a ruhapénzek felének visszatartása azzal, hogy a belügyi tárca az összegből új bevetési ruhát rendelt, amely mindössze három tépőzárral tér el a korábban rendszeresítettől. Ezzel kapcsolatban Pongó Géza megjegyezte, a 90-100 ezer forintból élő rendőrök arra kényszerültek, hogy napi megélhetésre, villanyszámlára fordítsák a ruhapénz egy részét.

Az érdekvédő felrótta a megbízhatósági vizsgálat bevezetését. Utóbbival a szakszervezet szerint megteremtették a lehetőségét annak, hogy az e célból megerősített belső ellenőrzési szolgálat bírói engedély nélkül, akár bűncselekmény elkövetésével is provokálhassa a szolgálatot teljesítő rendőrt, így téve próbára annak becsületességét.

Pongó Géza szerint elmaradt a valós bérkompenzáció, az egykulcsos adórendszer bevezetése a teljes rendvédelmi állományban dolgozók 75-80 százalékánál újabb jövedelemcsökkenést eredményezett, amit a kormányzati bérkompenzáció sem ellentételezett megfelelően. A semmiségi törvénnyel ráadásul “a kollektív bűnösség bélyegét” sütötték a rendőrökre – mondta.

A szolgálati nyugdíj korkedvezménnyel való igénybevételének eltörlése a hivatásos állományt az utolsó kedvezményétől is megfosztaná – tette hozzá. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke arról beszélt, a társadalom, a gazdaságok, a munka világa területén is súlyos lépésekre szánta el a kormány.

Ezt “megértéssel lehetne kezelni, ha leülne tárgyalni és tisztességes társadalmi párbeszédet folytatna”, de sajnos nem ezt teszi – mondta. Gaskó “himihumi” társadalmi párbeszédnek titulálta a kormányzat egyeztetését, mert az – szerinte – egyoldalúan, “levelező tagozaton” zajlik. Ahogy a társadalom más részeivel sem, a rendőr szakszervezetekkel se tárgyalják meg a rendőrök sorsát.

A Liga támogatja, hogy megmaradjon a rendőrök szolgálati nyugdíjra vonatkozó kedvezménye – mondta. A civil társadalom nem tudja, hogy ez nem automatikus, több feltételnek kell teljesülnie. A kormányzati kommunikációban arra törekednek, hogy a kedvezményeket élvezőket a társadalom többi tagjával szembeállítsák, de – szerinte – az emberek ettől sokkal bölcsebbek.

Dávid Tibor, az FRSZ főtitkár-helyettese arról beszélt, a szakszervezet ezerkétszáz ember megkérdezésével felmérést készített arról, hogy leszerelnének-e a hivatásos állomány tagjai, ha eltörlik a korkedvezményes nyugdíjat. A válaszadók mintegy 40 százaléka nyilatkozott úgy, elhagyná a pályát, míg a biztosan maradók aránya a 15 százalékot sem érte el.

Hangsúlyozta: 2005 óta 15 ezren hagyták el a testületet, jelentős részük átszervezés és egészségügyi okok miatt. Kiemelte azt is, hogy 50 év felett mindössze 96-an vannak a rendőrségnél, valamennyien vezető beosztásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik