Belföld

A politika és fajgyűlölet vezérelte a romagyilkosokat

Csontos azt mondta: mindegy volt, hogy kit ölnek meg, a cél volt a fontos.

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében, ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt indított büntetőper szerdai tárgyalásán fenntartott nyomozati vallomásában Csontos István azt mondta: társai azért, hogy zavargások törjenek ki az országban, cigányok mellett politikusok elleni robbantásos merényletre és a bűnbanda kiszélesítésére tettek törekvéseket.

Nyomozati vallomásában a negyedrendű vádlott azt állította: Kiss Árpád egy “Csipesz” nevű férfira akarta “kenni” a gyilkosságokat, erről egy cellatársa beszélt neki, aki korábban egy zárkában volt a támadássorozat elsőrendű vádlottjával.

A gyanúsítotti vallomások ismertetésének befejezése után Miszori László tanácsvezető bíró azoknak a lefoglalt mobiltelefonoknak a hívásforgalmi adatait ismertette, amelyeket az elkövetők a vád szerint kizárólag a támadásoknál használtak az egymás közötti kapcsolattartásra.

Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád védője – aki a szerdai tárgyalás kezdetén elfogultságot jelentett be a bíró ellen – délután azt indítványozta, hogy a bíróság bizonyítékként kérje be a TV2 kereskedelmi televíziótól azt az interjút, amelyben Csontos István arról beszél: nem emlékszik, hogy a tiszalöki gyilkosság után a hazafelé vezető úton mi történt, nem hallotta, a társai miről beszélnek, őt nem avatták be a részletekbe. Az ügyvéd közlése szerint ugyanis az akkor elmondottak szöges ellentétben állnak Csontosnak a bírósági tárgyaláson tett vallomásával.

A szerdai tárgyaláson a vádlottak továbbra is tagadták, hogy közük lenne a halálos áldozatokkal vagy sérülésekkel járó, romák elleni támadássorozathoz, illetve a besenyszögi fegyverrabláshoz.

A négy vádlott közül csak Kiss Árpád ismerte el eddig a galgagyörki, a piricsi és a tarnabodi bűncselekményt, és társait – testvérét, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot – is megnevezte. Csontos István, akit bűnsegédlettel vádolnak, azt állítja: társai követték el a tiszalöki és a kislétai, egy-egy halálos áldozattal járó támadást.

Miszori László a bizonyítás eljárás befejezésével a bírósági tárgyalást berekesztette, és közölte: a per április 19-én tanúmeghallgatással folytatódik. A monstre perben a bíróság 165 tanú és 35 szakértő meghallgatását tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik