Belföld

Hajdúhadház: nem mennek a romák házaihoz a feketeruhások

A cigányság nem szervez ellendemonstrációt, ha pedig provokálják őket, azt azonnal jelentik a rendőrségen.

A romák lakta utcákon nem fog járőrözni Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület – ez hangzott el azon az egyeztető fórumon, amelyet kedden tartottak a városban cigány kisebbségi önkormányzati képviselők, roma civil szervezetek vezetői a rendőrség, a polgármester és a jegyző részvételével. Mint azt már hírül adtuk: a polgárőr egyesület hétfő estétől van jelen a településen, azt tervezi, vasárnapig megerősített járőrszolgálatot lát el 200 emberével.

A megbeszélésen résztvevő Hortó József, a Roma Egyeztető Fórum elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: ígéretet kaptak arra, hogy a romák lakta utcákon nem fognak járőrözni a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Szó volt arról, hogy a cigányság nem szervez ellendemonstrációt, ha pedig provokálják őket, azt azonnal jelentik a rendőrségen, a rendőrök mindenkit meg fognak védeni.

Hortó József hozzátette: tisztában vannak azzal, ha olajat öntenek a tűzre, még nagyobb lesz, és ők ezt nem akarják, szeretnék békésen megoldani a helyzetet. Csak problémát, feszültséget akarnak szítani, akik most Hajdúhadházon járőröznek, ugyanakkor a demonstrációra a törvény lehetőséget nyújt. A romáknak most azt tanácsolják, maradjanak otthon vasárnap, amikor a Jobbik demonstrációt tervez Hajdúhadházon Vona Gábor pártelnök részvételével.

A hajúhadházi romák egyébként nem kérnek a megerősített járőrszolgálatból – ezt már korábban is kijelentették. Hortó József azt is hozzátette: azt tervezik, felnőttek és gyerekek éhségsztrájkba kezdenek, amelyet addig nem hagynak abba, amíg a fekete egyenruhások be nem fejezik a demonstrációt.

Hajdúhadháznak 13 és félezer lakosa van, körülbelül harmaduk roma. Általános iskolába 2 ezer gyerek jár, a 70 százalékuk roma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik