Belföld

Éhségsztrájkkal fenyegetőznek a hajdúhadházi romák

Azt akarják, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület fekete egyenruhásai ne járőrözzenek a településen.

Nem kérnek a megerősített járőrszolgálatból a hajdúhadházi romák – ezt mondta Hortó József, a Roma Egyeztető Fórum elnöke a Független Hírügynökségnek azzal kapcsolatban, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mintegy 200 embere hétfő este óta megerősített járőrszolgálatot teljesít a településen. “Ha rendezvényt akarnak tartani, jöjjenek, nem félünk tőlük, szeretettel várjuk őket, de hagyják békén a cigányokat, engedjék iskolába a gyerekeinket” – tette hozzá. Közölte: a hajdúhadházi romák – köztük gyerekek is – éhségsztrájkba kezdenek, amelyet addig nem hagynak abba, amíg a fekete egyenruhások be nem fejezik a demonstrációt.

Mint arról hírt adtunk: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület azt tervezi, vasárnapig megerősített járőrszolgálatot tart a hajdúsági kisvárosban. S bár hetekkel ezelőtt beharangozták, hogy Gyöngyöspata után áprilisban Hajdúhadház következik, a romák egy későbbi időpontra, április 17-ére számítottak, úgy tudták, a Jobbik akkor tart rendezvényt a városban. Az egyenruhások hétfő esti megjelenése meglepte őket. Hortó József, a Roma Egyeztető Fórum elnöke elmondta: nem kérnek a polgárőr egyesület megerősített járőrszolgálatából. A közbiztonság fenntartása a rendőrség feladata, és ha nem győzi, akkor kérhet segítséget a megyei rendőr-főkapitányságtól.

“Ha rendezvényt akarnak tartani, jöjjenek, de felejtsék el, hogy azért jönnek ide, mert Hajdúhadházon cigánybűnözés van. Mi is megvetjük azokat, akik bűnöznek, de ilyen emberek nem csak Hajdúhadházon élnek, és nem csak cigányok követnek el bűncselekményeket” – fogalmazott a roma politikus. Elmondta még: a gyerekek félnek a fekete ruhásoktól – akik szerinte ugyanúgy néznek ki, mint korábban a gárdisták -, emiatt attól tart, sok gyerek nem mer majd iskolába menni, márpedig az általános iskolás gyerekek 70 százaléka Hajdúhadházon roma származású. Hortó József nyomatékosan kérte a demonstrálókat: engedjék a gyerekeket iskolába menni, ne járőrözzenek a romák lakta területeken. Arról egyelőre nincs adat, kedden hány gyerek nem ment emiatt iskolába.

Hozzátette még: szeretnék elérni, hogy az önkormányzat foglaljon állást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület jelenlétével kapcsolatban. Erről már korábban egyeztető megbeszélést kezdeményeztek a település polgármesterével. Ugyanezt erősítette meg a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Alföldi Lakatos Gábor, aki azzal egészítette ki: szeretnék elérni, hogy ne kapjon lehetőséget a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület arra, hogy a város utcáin járőrözzön, félelmet keltve a gyerekekben.

Rácz Róbert fideszes országgyűlési képviselő szerint nem fogja megoldani a hajdúhadháziak problémáit, aki a szép fényes ruháját megvillantja. Akinek itt dolga van, az a magyar állam és a hajdúhadházi emberek – mondta. Hajdú-Bihar megye kormánymegbízottja a Független Hírügynökség érdeklődésére közölte: még a megállapodást megelőzően felvette a kapcsolatot Hajdúhadház polgármesterével, alpolgármesterével, a rendőrség megyei és városi vezetőivel, valamint Aba-Horváth Istvánnal, a Hajdú-Bihar megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével, illetve a helyi polgárőrség képviselőivel. “Arra kértem Aba-Horváth Istvánt, segítsen abban, hogy a hajdúhadházi cigányság ne üljön fel semmilyen provokációnak, hecckampánynak, mert ez sem a városnak, sem a cigányságnak nem érdeke. A problémákat az ott élőknek kell megoldaniuk, nem igényel import megoldást sem Győrből, sem Pécsről, sem Moszkvából, sem Helsinkiből” – fogalmazott Rácz Róbert. Leszögezte: a rendőrség mindenkit megvéd bárkitől, aki veszélyezteti a biztonságát, a biztonságérzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik