Belföld

Döbbenetes a gyerekszegénység mértéke

A válság óta megállíthatatlanul növekszik Magyarországon.

A leghátrányosabb helyzetű térségekben a gyerekek 84 százaléka olyan háztartásban él, ahol egyetlen aktív kereső sincs a családban – írja a Népszabadság. Az általános nézettel ellentétben nem igaz, hogy a szegények nem költenek a gyerekeikre, mert elisszák, eljátékgépezik a pénzüket. A szegény családokban a felnőttek szűkös forrásokból is inkább a gyerekeikre költenek – mondta a lapnak Tausz Katalin szociológus.

Az ELTE Társadalomtudományi Karának tanszékvezető docense szerint a leghátrányosabb helyzetűek az országos átlagnál jobban támogatják, hogy segélyt csak a közmunkát végzőknek fizessenek. Tausz Katalin szinte sokkolónak tartja, hogy a nyomorban élők 10 százaléka ért egyet azzal, hogy ha egy gyerek nem jár be az iskolába, akkor a szüleitől el kell venni és állami gondozásba kell adni.

Az emberek ötöde súlyos pénzbírsággal büntetné azokat a szülőket, akiknek a gyereke valamiért kerüli az iskolát. Tausz Katalin megdöbbentőnek nevezte, hogy arra a kérdésre, „mit gondolnak, ha a gyerek elvégzi az iskolát, többre viheti?”, a megkérdezettek közel harminc százaléka a „nem, nem viheti többre” választ adta.

AJÁNLOTT LINK:

Egyre többen élnek nyomorban (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik