Belföld

Budai fideszes ügyeket nem vizsgálhat

A kormánybiztos szerint ezt a jogi környezet akadályozza.

Budai Gyula csak a 2002 és 2010 közötti HM ingatlaneladásokat vizsgálja, és kifejezetten azokat, amelyeknél vezető beosztású tisztségviselők, államtitkárok, vezérkari főnökök, kommunikációs vezetők kaptak negyedáron, felújított lakásokat – írja a Népszabadság.

A kormánybiztos ezzel reagált a lap kérdésére, hogy vizsgálja-e a vitatott üzleteket feltáró jelenlegi közigazgatási államtitkár, Fodor Lajos és Hende Csaba egyik miniszteri biztosa, Deák János ingatlanügyét, amely a HM szerint etikus vásárlás volt.

Budai Gyula szerint az MSZP rajta sem talál fogást, mert szolgálatilakás-vásárlása kényszer volt. Húsz éve, részletre vette a lakást. Sok választása nem volt, a harminclakásos társasházat kijelölték eladásra. Neki nem újították fel, nem ő terjesztette fel eladásra, és nem adták negyedáron.

A kormánybiztos azt mondta, jogi lehetősége nincs, hogy Papcsák Ferenc zuglói tanácsadói szerződéseit, Rákay Philip cégének megbízásait, Esztergom város gazdálkodását vagy az évek óta fideszes irányítású Pest megyei önkormányzat csődközeli helyzetét vizsgálja.

A kormányhatározat egyértelműen kimondja, hogy önkormányzatokat az Állami Számvevőszék ellenőrizheti, az elszámoltatásra vonatkozó kormányrendelet pedig meghatározza a mandátumát, amely a 2002 és 2010 közötti időszakra vonatkozik – tette hozzá.

Budai Gyula napi 30-40 olyan bejelentést kap, amit szívesen vizsgálna, de nem teheti. Ezeket mind továbbítják a megfelelő szerveknek. Ha vizsgálná ezeket az ügyeket, akkor túlnyúlna a hatáskörén – mondta a Népszabadságnak az elszámolotatási kormánybiztos.

AJÁNLOTT LINK:

Budai Gyula: Ez a van rajta sapka, nincs rajta sapka esete (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik