Belföld

A rosszalkodó tisztviselőt is kirúghatnák?

Nem megfelelő magatartással is indokolhatnák, ha kormány- vagy köztisztviselőt bocsátanak el.

A tervek szerint a munkavállaló nem megfelelő magatartása is szerepel a kormánytisztviselők, illetve a köztisztviselők jogállásáról szóló törvények módosítási javaslataiban, mint a felmentés alapjául szolgáló indok – tudta meg a Pénzcentrum.hu, amely szerint felmentési jogcím lehet majd a bizalomvesztés is.

Fontos, hogy a törvényben pontosan körülhatárolják, mit értenek nem megfelelő magatartás vagy bizalomvesztés alatt – mondta a lapnak a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Országos Szövetségének főtitkára. Fehér József szerint azt a szakszervezet támogatja, hogy a munkáltatónak legyen módja elküldeni a nem megfelelő embereket.

Ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a törvénymódosításban hangsúlyosan szerepeljen a szakmai alkalmatlanság, mint felmentési ok. A főtitkár szerint értékskálát kellene kidolgozni, amely egzakt módon megmutatja a munkáltatók és a munkavállalók számára is, hogy valaki megfelelően ellátja-e a feladatát. Ehhez rendszeresen minősíteni kellene a dolgozókat.

Az elmúlt évtizedekre általánosságban elmondható, hogy politikai zsákmányszerzés áldozata volt a közszféra – tette hozzá. Az egyik kurzus felvette a saját plakátragasztóját, a következő meg azon dolgozott, hogyan tudná kiebrudalni. A szakszervezeti vezető szerint egyébként az sem ördögtől való ötlet, hogy bizonyos tisztségek esetében előírják a kormányhoz való hűséget. Teljesen elfogadható volt az előző felállásban például az a szabályozás, hogy kormányváltás esetén megszűnt a szakállamtitkárok megbízatása.

Kirúghatják a részeges köztisztviselőt – azt is, aki gyakran késik (Pénzcentrum.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik