Belföld

UD Zrt.-ügy: elítéltek két rendőrt

Az egyik rendőr jogosulatlanul lekérte mobiltelefonok híváslistáit.

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt két rendőrt hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt hétfőn a Fővárosi Bíróság (FB). Az egyik rendőr – az eljárás adatai szerint nyilvánvalóan Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester érdekében – jogosulatlanul lekérte mobiltelefonok híváslistáit.

A nem jogerős ítélet szerint az elsőrendű vádlott, aki a XXII. kerületi rendőrkapitányságon dolgozott főtörzsőrmesterként, ismeretlen személy kérésére 2008 márciusában négy ember mobiltelefonjának az év február 1-je és 15. közötti híváslistáit kérte le a szolgáltatótól jogosulatlanul azzal a valótlan hivatkozással, hogy bűncselekmény felderítése céljából büntetőeljárásban van szükség az adatokra.

A híváslistákat a vádlott ismeretlen személynek átadta, majd a törvénysértően megszerzett információk az UD Zrt. székhelyén 2008 szeptemberében tartott házkutatás során kerültek a bűnüldöző hatóságok birtokába.

A szóbeli indoklás szerint az eljárás során nem volt kétséget kizáróan bizonyítható, hogy Meggyes kérte a vádlottat a híváslisták megszerzésére, a volt esztergomi polgármester nem is volt vádlottja a büntetőeljárásnak, ám a bíró szerint a korábban meghallgatott tanúk nyilatkozataiból nyilvánvalóan következik, hogy Meggyes érdekében követték el a bűncselekményt.

A büntetőperben két rendőrt 1 év, illetve 8 hónap – 2-2 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítéltek; a Meggyessel összefüggő vádpontban elmarasztalt rendőr tudomásul vette a döntést, ám ügyészségi fellebbezés folytán a büntetőper a táblán folytatódik majd másodfokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik