Belföld

Tüntetnek a rendvédelmisek

"Halálpályamodell" helyett életpályamodellt szeretnének, illetményemelést és korszerű munkaeszközöket.

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének (RKDSZ) tüntetésével kezdődött meg hétfőn a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek demonstrációsorozata az V. kerületi Kossuth Lajos téren; a Hivatásunk védelmében elnevezésű akció keretében mintegy félszázan tüntettek az Országház mellett.

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek azért vonultak utcára, mert “halálpályamodell” helyett életpályamodellt szeretnének, illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését és korszerű munkaeszközöket.

Kónya Péter, az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke azt mondta: valamiért, és nem valaki, vagy valami ellen szervezték figyelemfelhívó akciójukat. Úgy vélik, rossz az az irány, amelyet a kormány a Széll Kálmán gazdasági akciótervben deklarált. Azt szeretnék elérni, hogy szerzett és törvényben garantált jogaikat ne csorbítsák.

Emlékeztetett arra, hogy április 16-ra országos megmozdulást hirdettek a fővárosi Hősök terére, de nem zárkóztak el a kormánnyal való egyeztetéstől, ezért a meghirdetett demonstráció napjára találkozót kezdeményeztek a miniszterelnökkel és az Országgyűlés rendvédelmi bizottságának elnökével.

Kónya Péter megjegyezte, a rendvédelmi dolgozókat a tüntetés napjára már berendelték szolgálatba, szabadságra nem engedik őket, ezért sok családtag, ismerős szolidaritásból fog megjelenni a tüntetésen.

A demonstrációsorozat első elemeként az RKDSZ “Szél(l) Kálmán rendőrőrmester nem élhette meg a szolgálati nyugdíjat…” címmel a rendőrök jogaiért emelt szót, azt hangoztatva: “adják vissza a becsületüket és hitüket”.

Az országzászló oszlopa melletti színpadon egy korábbi rendőregyenruhába öltöztetett csontvázat állítottak fel, amelyre azt írták: “Szél(l) Kálmán rendőr őrmester vagyok, 65 éves, a mai napon mentem nyugállományba”, míg egy másik transzparensre azt írták: “közterületről a köztemetőbe”.

A parlament előtt egy sátrat is felállítottak, ahol a tervek szerint szombatig éjjel-nappal jelen lesznek a tiltakozó rendvédelmisek képviselői.

A demonstráció szónokai felhívták a figyelmet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával a fegyveres és rendvédelmi dolgozóktól elvennék a szolgálati nyugdíjkedvezményt, amelyért lemondtak alapvető állampolgári jogaikról, így nem sztrájkolhatnak, nem lehetnek választható polgárok, míg az országgyűlési képviselők és a polgármesterek kedvezményes nyugdíjához nem nyúltak. Megjegyezték, a statisztikai adatok szerint a rendvédelmi dolgozók az országos átlagná korábban halnak meg. Kónya Péter arról is beszélt, hogy a végrehajtó állomány havi nettó 90 ezer forintot keres, ebből kell nevelnie gyermekeit és fizetni devizaalapú hiteleit.

A Belügyminisztérium (BM) azon közlésére, miszerint “nehezen értelmezhető” a rendvédelmi szakszervezetek tervezett tüntetéssorozatának célja, s a tárca reméli, az érdekképviseletek demonstrációjukkal nem politikai érdekeket kívánnak teljesíteni, az FRDÉSZ elnöke úgy reagált: már tavaly ősszel letették a kormány asztalára javaslataikat, de a szaktárca nem folytatta a tárgyalásokat.

Az RDKSZ demonstrációját követően hétfő délután a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ) “Katasztrofális helyzetben…” címmel a polgári védelmi és a katasztrófavédelmi dolgozók jogaiért tüntet a Kossuth téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik