Belföld

Idén sem lesz béremelés a honvédségnél

Ebben az évben állítólag ezer forinttal emelkedik a béren kívüli juttatás összege.

A tárca és a szakszervezetek között megkötött bérmegállapodás szerint csak a béren kívüli juttatások mértékét emelték, azt is mérsékelten. A honvédelmi miniszter (a képen) azt mondta: a megállapodás jelentőségét hangsúlyozni kell, mivel a tárca jelenlegi, nagyon nehéz anyagi helyzetében ez a “közös erőfeszítésekre való készséget tükrözi”. Hende Csaba megköszönte minden együttműködőnek, hogy “volt bennük elég erő és bölcsesség” megtalálni a kompromisszumot egy ilyen nehéz helyzetben is.

A Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke azt mondta, a tárgyalás elején béremelést szerettek volna elérni, de a tárcát érintő 26 milliárd forintos elvonás miatt erről letettek. Mivel a katonák nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak, sokan szociális támogatásra szorulnak, illetve eladósodtak, a jövő évre vonatkozó bértárgyalásokon szeretnék elérni, hogy legyen béremelés is – tette hozzá Czövek János.

A megállapodást a HOSZ mellett a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) is aláírta.

A bérmegállapodás részleteinek mibenlétéről a tárca nem kívánt nyilatkozni; az MTI információja szerint a dokumentum azt tartalmazza, hogy az idén ezer forinttal emelkedik a béren kívüli juttatás összege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik