Belföld

Üzenet a börtönből: meg kell törni a roma-ördögi kört

Egyházi imatalálkozón ígérte az államtitkár: 4 év alatt 100 ezer munkahely a romáknak.

Fontos a roma népesség helyzetét jellemző “ördögi kör” megtörése, mert ha nem tesszük, egyre több embert kell majd mind kevesebbnek eltartania – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vasárnap az európai romákért tartott egyházi imatalálkozót megelőző sajtótájékoztatón a pálhalmai börtönben.

“Rájöttünk arra, ha nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel, ez a probléma úgy el fog mélyülni Magyarországon, hogy többség és a kisebbség együttélését is lehetetlenné teszi – fogalmazott Balogh Zoltán.

Az “ördögi kör” az alacsony iskolázottság, az abból adódó munkanélküliség, a szociális segélyen élés, a rossz egészségi állapot, a korai halandóság mellett a magas születési arányszám. “Ha a két dolgot egymás mellé rakjuk, azt jelenti, hogy egyre több embert kell eltartani (…) egyre kevesebb embernek – tette hozzá a politikus. “Ezt az ördögi kört meg kell törni. Ez az általános romastratégiának a kiinduló pontja” – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a roma népesség 85 százaléka munkanélküli, ezért fontos, hogy a négy év alatt létrehozandó 400 ezer munkahely negyedét a romák számára teremtik meg, s magasabb arányban juttatnak számukra közmunkát. Munkahelyekbe invesztálni ugyanis távlatban is olcsóbb, mint büntetés-végrehajtási intézetekbe, szociális segélyezésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik