Belföld

“Gyakorlatilag a bíró kar lefejezéséről lehet beszélni!”

Úgy tűnik, a teljes bírói kar tiltakozik a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatár csökkentés ellen.

“Mélységes aggodalmát” fejezte ki a közjogi méltóságokhoz és az országgyűlési képviselőkhöz intézett levelében a bírói nyugdíjkorhatár az új alaptörvényben tervezett csökkentése miatt a Legfelsőbb Bíróság, az öt ítélőtábla, a 19 megyei bíróság, a Fővárosi Bíróság és a Magyar Bírói Egyesület elnöke.

Az alaptörvény parlament előtt fekvő javaslatához a napokban benyújtott fideszes módosító indítvány szerint a bírákra a jelenlegi 70 év helyett a 62 éves általános öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozna.

A bírósági vezetők Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Kövér László házelnökhöz és az alkotmányozásban résztvevő országgyűlési képviselőkhöz intézett levelükben arra figyelmeztetnek, hogy a tapasztalt bírák tömeges elküldése olyan kedvezőtlen következményekkel járna, ami “vélhetően nem lehet a törvényalkotók szándéka”.

A levél szerint amennyiben 2012. január elsején hatályba lép a rendelkezés, nyomban távoznia kell 228 bírónak az igazságszolgáltatásból, az év végéig pedig összesen 274-nek. Ez a mintegy 2900 fős bírói kar csaknem 10 százaléka.

Gyakorlatilag a bírói kar lefejezéséről lehet beszélni, miközben a bírósági hierarchia alapzata is megrendülhet – közölte egy bírósági szóvivő. A távozó bírákat az alsóbb szintekről kell majd pótolni, ám a bírói álláshelyek ilyen tömeges megürülése esetén már azok betöltése is nehézségekbe ütközik, hiszen a bírói hivatásra legalkalmasabbak kiválasztása, a kellően alapos pályáztatás, kompetencia vizsgálatok legalább fél évet vesznek igénybe a tavaly év végén életbe lépett új, szigorúbb és egyúttal átláthatóbb szabályozás szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik