Belföld

Az MSZP ismét bírálja a készülő alkotmányt

Bár az MSZP az alkotmányozás folyamatában nem vesz részt, a párt ismét bírálja a tervezetet.

Az MSZP szerint az alkotmányozási folyamat célja az, hogy elfedje a kormány “sikertelen gazdaságpolitikáját” és a soros uniós elnökség kudarcait. Kunhalmi Ágnes a szocialisták elnökségi tagja vasárnap sajtótájékoztatón azt mondta: az ország problémai nem a jelenlegi alkotmányból fakadnak, így a Fidesz-KDNP alaptörvénye sem lesz képes megoldani őket. Az alkotmányozás folyamatát színháznak nevezve kifejtette: a kabinet leplezni próbálja gazdaságpolitikai hibáit, a többi között azt, hogy a nemzetgazdasági miniszter bejelentette a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék végleges zárolásának szándékát.

Az MSZP-s politikus szólt arról, hogy a kormánytöbbség az új alaptörvénnyel a jelenlegi állapotot akarja rögzíteni, és így a jövőt veszélyezteti. Példaként hozta az egykulcsos adórendszer és az állami nyugdíjrendszer “bebetonozását”. Véleménye szerint az utóbbi az öngondoskodásról beszéli le a fiatalokat. Kifogásolta továbbá, hogy a kormánypártok megszüntetnék a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának önállóságát.

Az új alkotmány április 18-ára tervezett elfogadására utalva azt mondta: a kormányfőnek, a Fidesz-frakciónak és a köztársasági elnöknek egy hete van, hogy “visszaforduljon” arról az útról, amely a jövő feléléshez vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik