Belföld

Udvardy György: “az egyházamnak szeretnék megfelelni”

XVI. Benedek pápa Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé.

“Püspökként küld az egyházam oda, a püspöki szolgálatot szeretném jól végezni. A lelkipásztori szolgálatot, a lelkek gondozását, a lelkek üdvének szolgálatát és természetesen mindazt, ami ezzel együtt jár” – fogalmazott Udvardy György.

A püspök a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy tervezi-e a múlt kivizsgálását, azt mondta: a vizsgálatok részben elindultak. Amennyiben az egyházjog erre kötelezi, ő is tesz lépéseket.

“De nem hiszem, hogy az lenne igazán a feladatom, hogy egy régóta zajló, tényeket nem mindig tiszteletben tartó kampánynak akarjak megfelelni. Én az egyházamnak szeretnék megfelelni” – hangsúlyozta a Pécsi Egyházmegye új vezetője.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága szombaton tájékoztatta az MTI-t arról, hogy XVI. Benedek pápa Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé. A kinevezésre azt követően került sor, hogy Mayer Mihály pécsi megyéspüspök idén januárban lemondott az egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról.

Udvardy György 1960-ban született, pappá 1985-ben szentelték. Marazanae-i címzetes püspöki és esztergom-budapesti segédpüspöki kinevezését 2004-ben kapta meg, s még abban az évben püspökké szentelték. 2000-től az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-tól az Esztergom-budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke és vagyonkezelője, 2004-től az Országos Hitoktatási Bizottság elnöki tisztségét látja el.

A Pécsi Egyházmegye Mayer Mihály lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót.

Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik