Belföld

Karneváli hangulatban tüntetnek

A résztvevő szakszervezetek több munkahelyet és igazságos béreket követelnek.

11 órától gyülekeznek a szakszervezeti tüntetés részvevői a Hősök terén. Az Európai Szakszervezeti Szövetség demonstrációján nagy rendőri készültség nincsen, de mindenütt látni gyalogos járőröket. A tüntetők egy része metróval jön, de a többi tömegközlekedési eszközön is látni belőlük, sokan a Liga Szakszervezetek kék dzsekijét viselik. A közeli 56-osok terén, a parkolóban több szakszervezet busza áll, köztük külföldiek, például lengyelek és portugálok.

Az Andrássy utat a Hősök terétől az Oktogonig lezárták. A rendőrségi járművek az Olof Palme sétányon parkolnak, csapatszállítókat és járőrkocsikat lehet látni. A helyszínen van több lovas rendőr is.

John Monks az ETUC főtitkára az MTI-nek elmondta: 22 európai ország 45 szakszervezete mintegy 5 ezer résztvevővel képviselteti magát, a magyar tüntetők száma pedig 35 ezerre tehető.

A résztvevők között rendészeti szakszervezetek zászlóit is látni, így a többi között a Független Rendőr Szakszervezetét, a tököli büntetés-végrehajtási dolgozókét és honvéd szakszervezetét.A városok közül egyebek között Szeged, Mezőtúr, Orosháza, Eger és Pécs táblái villannak elő a tömegből.

A demonstrációt az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek gödöllői csúcstalálkozójával egy időben tartják. A résztvevő szakszervezetek több munkahelyet és igazságos béreket követelnek.

13.30 körül elindult a Hősök teréről a több tízezres tömeg az Andrássy úton az Oktogonnál felállított színpadhoz.

A rendezvény a gyülekezés kezdete óta szinte karneváli hangulatban zajlik. A demonstrálók zászlókat, színes léggömböket, és különböző nyelvű transzparenseket visznek magukkal. A táblákon egyebek mellett társadalmi igazságosságot, társadalmi párbeszédet követelnek, illetve több és jobb munkahelyet az európai fiataloknak.

A tüntetést nagy nemzetközi sajtóérdeklődés övezi, a tömeget számos külföldi tv-stáb kíséri.

Az Oktogonnál a tömeg beszédeket hallgat meg, a demonstráció délután 4 körül ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik