Belföld

A magyar katonák a sereghajtók Európában

A védelmi kiadások megnyirbálása, a kedvezményes nyugdíjrendszer elleni támadás Európa más országaiban is problémát okoz.

A legsúlyosabb helyzetben a magyar katonák vannak – hangsúlyozta Emmanuel Jacob, az Euromil (Katonaszövetségek Európai Szervezete) elnöke szombaton Budapesten az MTI-nek.

Az elnök a Honvédszakszervezettel (Hosz) közösen tartott demonstráció előtt az MTI-nek elmondta: a problémákat súlyosbítják az elmaradt illetményemelés és a költségvetést érintő megvonások.

Pillanatnyilag az is gondot okoz, hogy Európában számtalan nyugdíjrendszer létezik, viszont abban megegyeznek, hogy egyöntetűen csökken az erre fordított forrás – mondta.

A demonstráción a szervezet elnöksége jelent meg. Az Euromil 37 tagszervezettel rendelkezik, összesen mintegy félmillió tagja van.

A demonstráció előtt Czövek János, a Hosz elnöke elmondta: elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a nyugdíjrendszer változtatásával megmaradjanak azok a lehetőségek, amivel képesek ellátni a hivatásukat.

A jelenlegi kormányzati elképzelések azzal fenyegetnek, hogy a katonák kilépnek a honvédségből az egyre kedvezőtlenebb feltételek miatt – fűzte hozzá.

Az érdekképviselet tárgyalásra szeretné bírni a döntéshozókat – mondta a szervezet elnöke.

A Hosz demonstrációja a Hősök terén kezdődik, ahonnan a résztvevők a Parlament elé vonulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik