Belföld

Újabb zsidó szervezeteket támogatna a kormány

Kiegészülhet a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány Kuratóriuma olyan tagokkal, amelyek "kevésbé a kárpótlási kérdésekkel foglalkoznak".

Még ebben a hónapban megújul a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) a kormány szándékai szerint. Olyan új szervezetek kerülhetnek a kuratóriumba, amelyek eddig nem fértek oda – értesült a Független Hírügynökség.

Minden bizonnyal a kuratóriumban képviseletet kap majd a Bét Orim Reform Zsidó Közösség, valamint a Köves Slomó rabbi (képünkön) által fémjelzett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A Független Hírügynökséget megbízható minisztériumi forrás úgy tájékoztatta, hogy a kormány olyan szervezeteket is be akar vonni a kuratóriumba, amelyek a “mostani modern magyarországi zsidóságot képviselik”. Azzal a kabinet is számol, hogy emiatt parázs viták lesznek, de ahogy informátorunk fogalmazott, “ezt bevállalják”, akár a MAZSIHISZ ellenében is. A szervezettel amúgy korrektnek nevezte a kormány kapcsolatát, igaz – úgy tudjuk – a sajtón keresztüli üzengetéseknek nem örülnek.

Az új szervezetek megjelenését a kuratóriumban azért is támogatják, mert “ezek a szervezetek kevésbé a kárpótlási kérdésekkel foglalkoznak, sokkal inkább az élhető és nyugodt közösségi élet megteremtésében érdekeltek”. Ezt pedig a kormányzat is támogatja. A MAZSÖK-be a kormány jelöli a tagokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik