Belföld

Roma összefogásra buzdít az ombudsman

Kállai Ernő szerint a megaláztatások, gyötrelmek, elkülönítés és megkülönböztetés ellen csak együtt lehet fellépni.

Április 8-a nem csak nemzetközi roma nap, hanem a roma összefogás napja is; a kiszolgáltatottságból egyetlen kiút van: a romáknak maguknak kell összefogniuk – írta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. “Hiszen az évszázados megaláztatások, gyötrelmek, elkülönítés és megkülönböztetés ellen csak együtt, egységesen, emelt fővel lehet fellépni” – olvasható Kállai Ernő közleményében.

A roma közösségek – saját anyaország hiányában – gyakran kényszerültek passzív, kiszolgáltatott helyzetbe a történelem folyamán. Helyzetük az adott állam akaratának, nagylelkűségének vagy épp türelmetlenségének fényében alakult. Különösen így volt ez az elmúlt két évtized Magyarországa esetében is, amikor a munkanélküliség, a társadalmi-gazdasági hátrányok halmozódása nem csak kisebbségi közösségként, de szegényekként is kiszolgáltatottá tette e közösséget – írta az ombudsman.

Kállai Ernő szerint a többségi társadalmak évtizedes, évszázados ígéretei, politikai nekibuzdulásai eddig még nem hoztak figyelemre méltó eredményeket, így egyre nehezebben hihető minden új terv, fogadkozás. Mindezek alapján úgy tűnik, a kiszolgáltatottságból egyetlen kiút van: a romáknak maguknak kell összefogniuk, és minden jogszerű eszközt igénybe véve világosan kiállni érdekeik, egyenlő méltóságuk védelmében – hangsúlyozta.

“Jó esetben, ebben a törekvésben segíti a roma közösséget az állam és többségi társadalom minden felelős tagja, hiszen a kiszolgáltatottság megszüntetése, a valódi, egyenrangú integráció megteremtése közös, racionális érdekünk. Ha viszont ez elmarad, akkor egyedül kell végigmenni az úton, legyen az bármennyire is nehéz, vagy akár vezessen nehezen elviselhető megaláztatásokon keresztül is. Ilyen elszánás nélkül nincs esély az emberi méltóság megőrzésére” – írta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik