Belföld

Heti két hittanóra vagy 25 millió forint?

Zsombón a szülők tudta nélkül kezdtek tárgyalni a katolikus egyházzal az iskola átadásáról.

Battonyától Kunszentmártonig 38 önkormányzat kérte, hogy szeptembertől a katolikus egyház vegye át az iskolát. A szeged-csanádi megyéspüspök ezt mondta a minap Zsombón, egy szülői fórumon. Kiss-Rigó László jelezte, ahol erre igény van, az önkormányzat jelzi és tárgyalnak róla – írja a Népszabadság. A lap riportjából kiderül, hogy Zsombón nem volt erre igény.

A szülői választmány elnöke szerint úgy kezdett az önkormányzat tárgyalást az egyházmegyével, hogy meg sem kérdezte őket. Gyuris Zsolt polgármester előzőleg azt mondta, elsősorban erkölcsi okok és nem a pénzmegtakarítás miatt adnák át az iskolát, ez az érv azonban komoly vihart.

“Gyenes Csaba, a helyi plébános azzal érvelt: tíz évvel élnek tovább azok az emberek, akik hisznek valamilyen vallásban, közösség tagjai. A katolikus egyház tanításai az emberiség egyetemes alapértékeire épülnek. Konkrétan pedig mi a különbség? Heti két hittanóra. A pap szerint egyébként is hiú ábránd, hogy mindenütt megmaradhat az iskola. Nem az lesz a kérdés, milyen felekezetű, hanem az, hogy megmarad-e vagy bezárják.”

Közben kiderült, hogy a képviselő-testület már egyeztetett is a szomszédos Szatymaz iskolájával, hogy oda járhatnak iskolabusszal, akik nem fogadják el a katolikus oktatást. – Szóval, aki nem fogadja el az egyház tanításait, annak le is út, fel is út, menjen a faluból? – kérdezte egy férfi.

Erre a polgármester azt felelte, őket azért választották, hogy döntsenek a falu ügyeiben, ők pedig egyhangúan döntöttek úgy, tárgyalnak az egyházzal. Látva az ellenállást Gyuris végül azt mondta, ha a szülők többsége ellenzi, elállnak a tervtől, bár évente 25 millió forinttal kell kiegészíteni az állami normatívát.

AJÁNLOTT LINK:

Heti két hittanóra? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik