Belföld

Egy hét alatt megoldható a Fenyő-ügy

Csak két embernek volt érdeke és főleg elég pénze a bérgyilkossághoz.

Fenyő János egykori médiavállalkozó (a képen) 13 évvel ezelőtti meggyilkolásával Jozef Rohácot gyanúsítják a magyar hatóságok. A Heteknek nyilatkozó egykori rendőrök állítják: a szakmában a megrendelő személye is ismert, Rohác megfelelő vallomása révén pedig bizonyíthatóvá is válhat a bérgyilkosság – adta hírül a hetilap alapján az atv.hu.

Labancz Ferenc, az akciócsoport akkori vezetője évek óta állítja, tudja, ki volt a megbízó. A Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban úgy fogalmazott: ha valamilyen csoda folytán most azt mondaná a belügyminiszter, „Feri, vedd át a nyomozást, két hetet kapsz rá”, ő azt felelné, „egy hét is elég lesz”.

„Szakmai értelemben ugyanis kész van az ügy, csupán az kell, hogy megfelelő vallomás szülessen Roháctól” – vélekedett az egykori rendőr. Labancz szerint az elmúlt 13 évben azért nem jutottak el a vádemelésig, mert bizonyos rendőri vezetőknek ez nem állt érdekében.

“A tavalyi kormányváltással azonban változás kezdődött, a Rohácot mozgató erők már nem kívánatosak, a hatalom előbb-utóbb úgy dönthet, hogy fejtsük fel ezeket a szálakat”. Labancz úgy véli, 1998-ban kevés ember rendelkezett akkora vagyonnal, hogy megfizesse Rohácot.

Becslése szerint minimum 12 ember és 100 millió forint körüli összeg kellett Fenyő meggyilkoltatásához. Ha a rostán fennakadt emberek közül leszámítjuk azokat, akiknek nem állt érdekében megöletni Fenyőt, akkor mindössze két személy marad – állítja az egykori rendőr.

2005-ben mutatták be Brády Zoltán Számvetés című dokumentumfilm-sorozatát. A filmben – a felvétel idején már súlyos beteg, majd azt követően hamarosan elhunyt – Perczel Tamás pszichológus professzor, Fenyő János tanácsadója elemezte a médiavállalkozó elleni merényletet.

Perczel elmondása szerint Fenyő két befolyásos személlyel állt küzdelemben: egy bankárral, akinek médiabirodalma is volt, és egy médiavállalkozóval. „Olyan helyzet állt elő, amikor megszűnt Fenyő Jánoson a védelem. Mintha valakik levették volna róla a kezüket. Másnap lelőtték.”

A Hetek úgy tudja, a rendőrök 90 százalékban biztosak a gyilkosság megoldásában, és amennyiben Jozef Rohác megszólal, eljuthatnak a teljes bizonyosságig. „Ha vall, dominószerűen dőlhet el sok ember. De nem valószínű, hogy vallani fog” – mondta a lapnak egy informátor.

AJÁNLOTT LINK:

Fenyő-gyilkosság: „Kész az ügy” (atv.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik