Belföld

Szégyellik a benzinkutak, hogy mennyire drágák

Több cég titkolja az árait a holtankoljak.hu szerkesztője szerint.

Elérte a benzin ára a 400 forintot az ország legdrágább kútján, az autósoknak egyre fontosabb, hol olcsóbb az üzemanyag. Az árakat azonban mostantól nehezebb lesz követni az interneten. A legnagyobb cégek hivatalosan már nem adják ki az ugyanis áraikat a holtankoljak.hu honlapnak, amelyik évek óta gyűjti az adatokat – hangzott el szerdán az RTL Híradóban.

1500 benzinkút árait gyűjtik és teszik közzé a honlapon, amelyen naponta 15 ezren keresik az árakat. A weboldal szerint 10 fillér híján, a valóságban azonban pontosan 400 forint: ennyit kell a benzinért fizetni egy M3-as autópálya mentén lévő kútnál.

Az adatokat minden nap frissítik az oldalon, de pár hete vannak olyan kutak, amelyek nem szívesen állnak szóba a két telefonnal és laptoppal dolgozó üzemeltetővel, Vultur Csabával, aki szerint a legnagyobb társaságok szégyellik, hogy mennyire drágák.

Vultur Csaba úgy tudja: ezek a kutak körlevelet kaptak a cégek vezetőségétől, hogy az árverseny miatt nem adhatják ki áraikat. Pedig a Gazdasági Versenyhivatal szerint jók a hasonló honlapok. Gondolovics Katalin, a GVH szóvivője azt mondta: az összehasonlító tartalmú honlapok a fogyasztók tudatos döntését támogatják, de fontos elvárás ilyen esetben, hogy valós információkkal tájékoztassák a fogyasztót.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint kötelezni senkit nem lehet az adatszolgáltatásra. Fülöp Zsuzsa, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője azt mondta: olyan jogszabályi előírás, amely arra kötelezné a cégeket, hogy ilyen jellegű honlapok számára adatokat szolgáltassanak, ilyen jelen pillanatban nincsen.

Az RTL Híradótól megkeresték az egyik olyan céget, amely nem ad ki adatokat a honlapnak. Azt mondták: komplett árlistát mostantól tényleg senkinek nem adnak. De ha valaki felhívja egy kútjukat, és megkérdezi, mennyibe kerül a benzin, válaszolnak a kérdésére – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik