Belföld

NetHangulat: lejtőn a kormány

Az intézmények közül egyedül a rendőrség megítélése javult kissé.

Március végére újabb egy pontot csökkent a hvg.hu NetHangulat-index értéke, amely így kevesebb mint fél év alatt 13 pontot esett, és jelenleg ugyanúgy 23 ponton áll, mint tavaly, az országgyűlési választások előtt – derül ki az NRC Piackutató felméréséből.

A tavaly márciusi mélypont idején a hazai netpolgárok 91 százaléka gondolta úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok; ez az arány a választások előtt márciusban 81 százalék volt, májusban viszont csak 58 százalék.

Az elmúlt négy hónapban 16 százalékponttal nőtt a pesszimisták aránya, így márciusban már 81 százalék gondolta úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és csak a netpolgárok 15 százaléka volt ellenkező véleményen.

Az index a férfiak körében továbbra is magasabb (26 pont), mint a nőknél (20 pont), s az életkorral nő az optimisták aránya (a 18-29 évesek körében 20, az 50 felettiek körébe viszont 29 ponton áll az index). Ugyanakkor a budapestiek valamivel pesszimistábbak, mint a községekben élők.

A netpolgárok az ország gazdasági helyzetét látják a legrosszabbnak (ötfokú skálán 1,65-os átlagértékkel), ezt az ország nemzetközi megítélése követi (1,98) – igaz, éppen e két területen várnak egy éven belül leginkább érezhető javulást.

A személyes sorsuk javulásában még mindig bíznak az emberek. A jövőbeli helyzetre vonatkozó mutató szerint az internetezők azt remélik, hogy egy év múlva érezhetően jobban élnek majd, mint most – bár akkora változást, mint nyáron és ősszel, már nem várnak.

Az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag az összes vizsgált intézmény presztízse csökkent valamelyest. Növekedést egyetlen szervezetnél mértek: a rendőrség bizalmi indexe két tizeddel nőtt, ami az általános csökkenést tekintve mindenképpen figyelemreméltó.

AJÁNLOTT LINK:

NetHangulat: lecsúszik a kormány, 10-ből már 3 pontot sem adunk rá (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik